Silversuccé för Sverige i Yrkes-VM Fredrik Cederlöw, svensk flygtekniker, plockar med sig en silvermedalj hem från Yrkes-VM i Lyon. ”Fantastiskt”, säger förbundskapten Patrik Svensson.
Yrkes-VM är i gång − så går det för svenska medaljhoppenStabil. Så kan man sammanfatta starten på Yrkes-VM för det svenska laget. ”Jag har varit fokuserad, men inte stressad”, säger lastbilsmekanikern Miranda Björkstrand, som vill att fler ska välja hennes yrke.
Dags för årets viktigaste tävling – här är de svenska medaljhoppenTrodde du att årets viktigaste tävling i Frankrike var OS? Tänk igen – för i nästa vecka går Yrkes-VM av stapeln i Lyon. Deltagare från 70 länder ska excellera i yrkeskunskaper av alla möjliga slag i en tävling som enligt skolminister Lotta Edholm är otroligt viktig för Sverige som välståndsnation. TN har pratat med tre laddade svenska tävlande.
Experten: Så använder Kina kritiska råvaror som ett maktmedel: ”Skrämmande” Kina flyttar fram positionerna när det gäller kritiska råvaror, varnar Maria Sunér, vd på Svemin. ”Det går att likna vid Europas beroende av Ryssland när det gäller fossila bränslen”, säger hon till TN.
Nödropet: Nya EU-kravet hotar svensk basnäring – ”Genuint oroliga”Klimatkraven på jordbruket hårdnar trots att tekniken för att minska de biogena utsläppen ännu inte finns. Nu varnar branschen för att en hel industri kan slås ut, med tiotusentals förlorade jobb som följd. ”Vi är väldigt rädda för att vi får en klimatpolitik som är konkurrens- och produktionshämmande”, säger Alarik Sandrup på Lantmännen till TN.
Nya regler – slut med strumpor i sopornaSnart är det stopp för gamla kläder i soptunnan. Frågan är vad svenskarna ska göra med de tonvis textilier som vi slänger varje år?
Nya regler: Därför kan du tvingas betala dyrt för din solenergi – ”Går inte längre” Nya beslut från Energimarknadsinspektionen kan bromsa expansionen av solenergi. Villaägare som vill sätta upp paneler kan nu få betala för nätförstärkningar. ”Man måste omedelbart ta bort solcellsbidragen”, säger elmarknadsexperten Mats Nilsson till TN.
Forskare: Så kan elnätsbolagen tvingas sänka priserna – ”Lätt att bli lite lat”Det svenska elnätet regleras inte tillräckligt effektivt vilket leder till onödigt höga elpriser, menar forskare. Men det finns metoder för att lindra monopolets skadeverkningar. ”Med artificiell konkurrens kan vi skapa en mer marknadsliknande situation”, säger elforskaren Erik Lundin till TN.
Han vill göra kopior av nuvarande reaktorer: ”Snabbare och billigare” Sverige har tidigare byggt kärnkraft av egen kraft. Vi bör nu använda den kunskapen och göra samma sak igen, menar den moderata riksdagsledamoten Lars Engsund. ”Vi borde tillsätta en snabbutredning för att kunna bygga kokvattensreaktorer. Det blir troligen både snabbare och billigare än att gå på det köpta spåret”, säger han till TN.
Fler kvinnor i styrelserna – "en milstolpe" Utvecklingen mot jämställda styrelser har gått långsamt framåt. Men nu har man nått ett viktigt märke, visar stiftelsen Allbrights undersökning.
Debatt: Fler unga företagare leder till ett jämställt näringslivAtt låta fler unga personer driva UF-företag kommer leda till ett mer jämställt näringsliv. Det skriver Taufeeq Saleh och Linnea Danielsson från Ung Företagsamhet i Sverige på GP Debatt.
Efter TN:s granskning: Politiker rasar mot okända inköpen – ”Ansvarslöst” Sveriges största kommuner lägger miljonbelopp på paraplyer, vattenflaskor och andra profilprodukter, avslöjade TN nyligen. Nu kräver Axel Josefson (M) i Göteborg att slöseriet synas. ”Måste få ett slut”, säger han.
Så vaskade kommunen en miljard på Skolplattformen – ”Som The Office”Drygt en miljard i sjön, läckta personuppgifter och skandaler. Stockholms stads satsning på Skolplattformen blev ett praktfiasko som retade upp föräldrar, elever, lärare och skattebetalare för att sedan läggas ned. ”Tragikomiskt”, säger Olle Lidbom, som granskat projektet i en ny bok.
Kommunen lade 40 miljoner på ”världens smidigaste” IT – nu skrotas projektetHelsingborgs stad skulle bygga en egen variant av ”mina sidor” med målet att ge invånarna kommunal service i världsklass. Men efter flera års arbete och 40 miljoner spenderade kronor läggs satsningen ner, rapporterar Helsingborgs Dagblad.
Inflationen sjunker mer än väntat Inflationen sjönk oväntat mycket i augusti, ned till 1,2 procent enligt måttet KPIF. Energipriserna drar mest nedåt.
Fack och arbetsgivare: Sänk räntan fortareArbetslösheten ökar och konjunkturen är svag – fack och arbetsgivare jagar på Riksbanken att sänka räntan fortare.
Ökad sannolikhet för fyra räntesänkningarI takt med global recessionsoro och och ett ökat tryck nedåt på globala räntor blir marknaden allt mer övertygad om att det blir fyra sänkningar till av Riksbankens styrränta i år.
Högsta varselnivån i augusti sedan 2012 Varslen ligger fortsatt på historiskt höga nivåer och arbetslösheten stiger till högsta nivån sedan inledningen av 2022.
Debatt: Stoppa lönegolvetRegeringen måste stoppa det nya lönegolvet annars kommer det att ”ha förödande effekter för individer, företag och hela Sveriges utveckling”, skriver Peter Mellin, vd Sodexo, på Di Debatt.
Här är grupperna som inte är självförsörjande – ”Sverige slits sönder”Sverige dras isär när när gapet på arbetsmarknaden mellan utrikes födda och svenskfödda växer, varnar experter. ”Sverige behöver upprätta en självförsörjningslinje för då kan vi börja prata om problemen”, säger ekonomiprofessor Johan Eklund.
Gjorde sitt jobb – pressades på 500 000 av Tullverket: ”Aldrig varit så rädd” Chaufförens rutinuppdrag blev en mardröm. Tullverket krävde honom på över en halv miljon och höll honom kvar vid gränsen i tre dagar, berättar han för TN. Nu rasar hans chef mot myndighetens metoder. ”Agerandet är inte värdigt en rättsstat”, säger Stian Egge Halvorsen, vd på åkeriet Autosped.
Ledare: Sverige ett bättre land utan arvsskatt”Att Sverige är ett land utan de skadliga arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatterna är något vi kan vara stolta över”, skriver Anders Ydstedt på SvD:s ledarsida.
Debatt: Lågskatteländer har bättre välfärd än SverigeSverige bör inspireras av flera rika länder med lägre skatter, men bättre välfärd, skriver Stefan Fölster och Nima Sanandaji på DN Debatt.
S-toppen: ”Flyget är en livsnerv” Flyget är en förutsättning för att norra Sverige ska kunna fortsätta utvecklas, menar lokalpolitiker som TN pratat med. "Flygskatten i sig är inte avgörande, utan det som är avgörande är flygets omställning till att bli fossilfritt", säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Bodens kommun, till TN.
Flygskatten tas bortFlygskatten tas bort från och med den 1 juli 2025, meddelar regeringen på en pressträff.
Transportnäringen välkomnar slopad flygskattFlygplatserna och transportbranschen välkomnar inte helt oväntat den slopade flygskatten.
Så kunde drönare slå ut hela Arlanda – ”Mycket allvarligt” Polisen utreder misstänkt flygplatssabotage efter att drönare slagit ut trafiken på Arlanda. Nu varnar branschen för att problemen med obehöriga drönare kan öka – med allvarliga konsekvenser som följd. ”Samhället måste markera tydligt”, säger Fredrik Kämpfe på Transportföretagen till TN.
Så kan ny teknik skydda svenska flygplatser från drönarintrångOtillåtna drönare kan skapa omfattande problem för svenska flygplatser, men det finns beprövad teknik som kan hålla drönarna på avstånd. Det berättar Rikard Tyllström, aktiv inom ämnet vid Lunds universitet, för SvD.
Framtidens transporter Brist på isbrytare hotar Sveriges transporter – ”Det är inte okej” Östersjön är avgörande för de svenska transporterna – en motorväg som varje år fryser till is. Men de 50 år gamla isbrytarna är ett bekymmer för företagen och nu är upphandlingen av nya försenad. ”Mycket oroväckande”, säger Elin Swedlund på Skogsindustrierna till TN.
Trump eller Harris: Så påverkas svenska företag Utfallet i det amerikanska presidentvalet kan få direkt påverkan på den svenska ekonomin. Ett område handlar handelspolitiken, ett annat om bolagsskatten. ”Det har stor betydelse för svenska företag”, säger ekonomen Klas Eklund till TN.
Ledare: Sveriges position i världen påverkar näringslivetDet spelar roll för näringslivet vem som blir nästa utrikesminister, skriver Frida Wallnor på Di:s ledarsida.
Näringslivet: "Varje stoppat elprojekt oroar" Regeringens planer på miljardlån och jättelika prisgarantier till kärnkraften kan knappast kallas teknikneutralt, tycker Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
Regeringen vill ge stöd till vindkraftRegeringen vill skapa ett nytt stöd för landbaserad vindkraft. En miljard kronor i höstbudgeten ska gå till ökad energiförsörjning och för att främja grön omställning. Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, välkomnar regeringens förslag om att skapa ett incitamentssystem.
Ryskt gasstopp riskerar leda till ökade priserEtt eventuellt stopp för rysk gastransit genom Ukraina kan ställa till med ytterligare bekymmer i den europeiska ekonomin. ”Vi övervakar det potentiella stoppet med stor oro”, säger Aldo Chiarini, ordförande för den italienska gasföreningen Gas Intensive enligt Montel News.
Den svenska utbildningen Mer pengar till jobbutbildning i budgeten Fler ska få gå yrkesvux för att möta arbetslösheten. Regeringen lägger 900 miljoner kronor mer i budgeten för 2025 på yrkesinriktad vuxenutbildning.
Polisens larm: Ny våg av AI-bedrägerier drabbar företagare Polisen larmar om skenande företagsbedrägerier. Den nya trenden där kriminella utnyttjar AI för att klona röster och imitera personer är oroväckande, anser Björn Seeth, samordnare på Polisens nationella bedrägericentrum. ”Snart kan rösten bli en värdehandling”, säger han till TN.
Hotellet blåstes av bedragare – ”Man slutar aldrig förvånas”Eksjö stadshotell råkade ut för en tidigare dömd bedragare som bodde på hotellet i nästan en månad, rapporterar Smålands-Tidningen.
Bedragare lurar svenska företag – 40 000 drabbadeNya sofistikerade AI-metoder slår hårt mot näringslivet. ”Vi ser en markant ökning av bedrägerier mot företag”, säger Björn Seeth, Polisens nationella bedrägericentrum, i en kommentar.
Sveket: När arbetslösheten stiger drar Arbetsförmedlingen ned – pengarna används inte Svensk ekonomi har inte vuxit på tre år och arbetslösheten är nu den högsta på tio år. Ändå drar Arbetsförmedlingen ned på insatser, vilket kritiseras hårt av ekonomer. ”Pengarna finns ju, så det kan inte vara problemet”, säger Jonas Jegers på Almega till TN.
Företag har svårt att hitta arbetskraft – ”Inte jättelätt”Elektrotekniska byrån i Karlstad vill växa och planerar att anställa 50 personer. Men det är svårt att hitta arbetskraft. ”Vi och övriga i elkraftsbranschen har ett stort behov”, säger Liza Sandelin, vd på Elektrotekniska byrån, till SVT Värmland.
Hon är Sveriges bästa bussförareJosefine Blomberg från Skivarp är svensk mästare i att köra buss. Det står klart efter att Bussförar-SM avgjordes på måndagen.
Avtalsrörelse Industrin: Långdragen lågkonjunktur påverkar avtalsrörelsen Snart ska lönerna för nästan tre och en halv miljoner anställda förhandlas. Men det finns många utmaningar, menar arbetsgivarna inom industrin. ”Vi har sett tappade produktionsvolymer, tappad lönsamhet och tappad produktivitet”, säger Jonas Haqelqvist på IKEM.
Energipriserna Stoppad vindpark rejäl elsmäll för skåningar När Vattenfall stoppar den stora vindkraftparken söder om Skåne är det ett rejält bakslag för Sydsveriges elmarknad.
Näringslivet välkomnar satsningar – ”Helt rätt riktning” Regeringen presenterar satsningar på företagande, forskning och infrastruktur i höstbudgeten. 1 171 miljarder kronor ska de kommande åren gå till väg och järnväg. ”Regeringens föreslagna åtgärder är mycket välkomna och ett steg i helt rätt riktning för att få fart på Sverige”, säger Karin Johansson, vice vd på Svenskt Näringsliv.
Ekonomer: Här är satsningarna Svantesson måste prioriteraÖkade hushållsstimulanser, kompetensutveckling och sänkta arbetsgivaravgifter. Det är åtgärder som ekonomerna efterfrågar i regeringens budgetproposition för 2025, skriver Di.
Debatt: Stockholm viktigt för hela landets välståndSka Sverige bli rikt igen måste huvudstaden leda utvecklingen, skriver Timbros Carl Albinsson och Fredrik Kopsch på Aftonbladet Debatt.
Nytt larm om drönare på Arlanda Minst en drönare har observerats av skyddsvakter över en landningsbana på Arlanda flygplats under måndagskvällen, uppger Luftfartsverket för TT.
Känslig teknik ska kartläggas och skyddasFör att säkerhetskänslig ny svensk teknik inte ska hamna i till exempel Kina vässas granskningen av utländska företagsuppköp.
15 miljarder för civilt försvar från 2028Regeringen vill lägga 15 miljarder årligen på att stärka det civila försvaret från 2028.
Verkliga notan för att inte bygga kärnkraft – så sjunker värdet på företagen: ”Alarmerande” Utan kärnkraftens stabiliserande effekt på elmarknaden sjunker industrins investeringar och bolagens värderingar, visar ny forskning. ”Min tolkning är att Sverige inte har ett trovärdigt alternativ till att bygga kärnkraft”, säger Magnus Söderberg, professor i energiekonomi, till TN.
Företag lanserar AI-system för kärnkraft Westinghouse har lanserat Hive System, ett generativt AI-system med målet att förbättra kostnader och tidsscheman genom hela kärnreaktorernas livscykel – från design till drift, skriver World Nuclear News.
Kritiken: Missförstånd dominerar debatten om kärnkraftDet är problematiskt när kritiken mot utredningen om finansiering av ny kärnkraft präglas av felaktiga tolkningar och känslor, skriver Johan Dalén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne och Blekinge, på Sydsvenskans opinionssida.
Trots matprislyften – sämre lönsamhet Trots de kraftiga prisökningarna i butikshyllorna under inflationschocken 2022 och 2023 har lönsamheten i livsmedelsbranscherna inte ökat, visar en analys gjord av Statistiska centralbyrån (SCB).
Trendbrott – antalet konkurser minskarAntalet konkurser minskade i augusti, jämfört med samma period förra året.
KI: Riksbanken kan gå snabbare framSvensk ekonomi krymper och inflationen väntas sjunka ännu djupare under målet när nya inflationssiffror presenteras på torsdag.
Företag flyr Kina Flera västerländska företag lämnar Kina till förmån för andra länder i Asien, rapporterar Realtid.
Senare pension i Kina: Ska jobba minst tre år tillHundratals miljoner kineser får vänta längre på att njuta av ålderdomen. Med start nästa år höjs pensionsåldern, som nu är bland de lägsta i världen, i jättelandet.
Företagarna förlorar mot Gävle kommun – tvingas riva staket Efter fyra år av tvister har Gävle kommun tvingat företagarna Marcus och Hans Frisk att ta bort ett staket på sin industritomt i Forsbacka. ”Så mycket arbete, skattepengar och dålig publicitet”, säger Marcus Frisk till Företagarna.
Ledare: Livskraftigt näringsliv en förutsättning för att politiken ska lyckasGenom att fokusera på områden som är viktiga för näringslivet kan politiken lyckas lösa en rad långsiktiga utmaningar, skriver Erik Zsiga i en ledare i Dagens industri.
Klart: Här är svenskarnas nya uppdrag i Bryssel – ”tyngre roller” De svenska EU-parlamentarikerna har fått tyngre roller, är bättre fördelade över utskotten och har större närvaro i för näringslivet viktiga utskott. Det står klart när platserna i parlamentets utskott har fördelats. TN har hela listan.
Krönika: Därför borde Draghis rapport skrämma slag på EU ”Det som Mario Draghi beskriver i sin 400-sidiga EU-rapport borde skrämma livet ur både europeiska medborgare och beslutsfattare”, skriver Katrine Kielos i en krönika i SvD.
Anna Stellinger: ”Utan hållbar tillväxt kan vi inte garantera Europas säkerhet”Mario Draghis omtalade rapport om EU:s konkurrenskraft är helt rätt ute i sitt fokus på ökad produktivitet, en stark inre marknad och mer pengar till forskning. Men när han efterfrågar utökade statsstöd blir det mer problematiskt. Det menar Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv. ”Rapporten blir en väckarklocka”, säger hon till TN.
Globala skatterna Varningen: FN:s skatteoffensiv kan dubbelbeskatta svenska företag Sverige omfattas redan av komplicerade skatteregler från EU och OECD. Nu börjar även FN flytta fram positionerna på skatteområdet, vilket skapar en oro hos svenska företag, enligt skatteexperten Claes Hammarstedt. ”Det kan vara början på ett paradigmskifte”, säger han till TN.
Brexit Vägen tillbaka efter Brexit: ”Kan liknas med finanskrisen på 90-talet” Åren efter Brexit-omröstningen var som en jordbävning för de hundratals svenska företag som är etablerade i Storbritannien. Fredrik Warneryd, vd för svenska handelskammaren i London, vittnar om en turbulent tid. ”Jag tror att man förstår att man måste lyssna på näringslivet på ett helt annat sätt i dag”, säger han i en exklusiv intervju med TN.
Unika AI-tjänsten värd 200 miljarder – grundades av svensk Svensken Peter Salanki har byggt en förmögenhet på världens första molntjänst för AI-bolag. ”Vi har bara sett början”, säger han i en intervju med DiDigital.
Undersökning: 13 procent av företagen påverkas av ny AI-lagAv 300 svenska chefer uppger 13 procent att de påverkas av EU:s nya AI-lag, enligt en undersökning från Mantap, rapporterar Dagens Juridik.
Varningen: Svenska företag kan halka efter i AI-utvecklingenSverige riskerar att halka efter i den globala utvecklingen om inte fler företag får en tydlig strategi för hur AI ska integreras i verksamheten. Det konstateras i en ny rapport från Svenskt Kvalitetsindex, SKI, rapporterar Computer Sweden.