AI OCH AUTOMATISERING

Expert: Så ska du använda AI – ”Kan vara världens främsta killgissare”

”Den som inte hakar på det här tåget kommer förr eller senare att bli brutalt frånåkt”, säger Mathias Sundin som skrivit boken Kentaurens fördel – Så tänker, skriver och kommunicerar du bättre och snabbare med ChatGPT. Bild: Johan Nilsson/TT

Alla talar om AI, men för många är det fortfarande luddigt och läskigt. Enligt Mathias Sundin, aktuell med en bok om AI, riskerar den som inte lär sig verktyget att bli frånåkt. Å andra sidan är det lätt att bli pionjär. ”Resultatet är extremt avancerat, men utförandet är enkelt”, säger han till TN.

Under sommarlovets första vecka ville min son lyssna på en godnattsaga. På förskolan hade barnen lyssnat på podcasten ”Magiska godnattsagor”. Jag satte igång programmet och la mig tillrätta för att slumra i kapp med grabben. Efter en stund förstod jag att alla sagor som lästes upp var genererade av artificiell intelligens, AI, och att barn hade fått skicka in idéer till sagor som AI:n därefter skapade unika berättelser utifrån. Sedan dess har utvecklingen gått fort.

Numera talas det om AI överallt. Rubriken ”AI – hot eller möjlighet?” har på kort tid använts i mer eller mindre fantasifulla versioner av medier över hela världen. De flesta verkar vara överens om att tekniken är här för att stanna, frågan är bara hur omvälvande förändringen är.

Mycket, om du frågar Mathias Sundin. Den tidigare riksdagsledamoten (L) är numera chefredaktör på teknikoptimistiska nättidskriften Warp News och aktuell med boken Kentaurens fördel – Så tänker, skriver och kommunicerar du bättre och snabbare med ChatGPT. Den grekiska mytologiska varelsen – hälften människa, hälften häst – är en god illustration för hur vi ska tänka kring AI, menar kentauren Sundin, som har skrivit boken tillsammans med AI:n Wall-Y.

– Den som blir en modern kentaur, en mix av människa och AI, har en enorm möjlighet. Ta schack, som ett exempel. När människor började tävla ihop med en dator mot en annan människa med dator visade det sig att amatörer besegrade stormästare gång på gång. Inte för att de är bättre schackspelare, utan för att de är bättre på att hantera datorprogrammet, säger han.

”Den som inte hakar på det här tåget kommer förr eller senare att bli brutalt frånåkt.”

Från schack verkar steget inte vara långt till konsultbranschen.

– Tillsammans med Harvard genomförde Boston Consulting Group en studie där hälften fick använda AI och häften inte fick göra det. De som hade AI till sin hjälp jobbade 25 procent snabbare med 40 procent högre kvalitet. Det mest intressanta var att den hälften som var lägst presterande innan de började med AI, höjde sig mest och kom nästan ifatt den övre halvan. De höjde sig också, men inte lika mycket. Även om företagare känner att de inte kan något om AI, finns det stora möjligheter. Man kan fortfarande bli en pionjär, säger Mathias Sundin.

It-entreprenören Jonas Birgersson och Mathias Sundin under ett event i Lund. Bild: Johan Nilsson/TT

I november genomförde Sifo en undersökning på uppdrag av webbhotellsföretaget Strato som visar att de flesta svenskar ännu inte har hoppat på AI-tåget. 78 procent av de mellan 16 och 34 år har inte använt generativ AI, där 46 procent anger att de inte ser något syfte med tekniken och 21 procent svarar att de inte vet hur tekniken ska användas.

– Den som inte hakar på det här tåget kommer förr eller senare att bli brutalt frånåkt, precis som det gick för företag som inte gick över till datorer eller internet. Men alla skiften tar tid. Alla ska börja testa tekniken och allt är väldigt nytt, säger han.

”Svagheten är att AI:n kan vara världens främsta killgissare.”

Med det sagt behöver steget inte vara särskilt stort. Till de företagare som upplever AI som diffust och krångligt har Mathias Sundin ett enkelt tips: sätt igång och testa.

– Resultatet är extremt avancerat, men utförandet är enkelt och styrs utifrån ens eget språk. Inte genom kunskaper inom programmering eller kommandon. Om du inte vet hur ska börja kan du fråga AI:n. Jag kan inte programmera, men bad ChatGPT hjälpa mig att programmera ett program steg för steg. Så nu har jag ett program på datorn som AI:n har gjort åt mig.

Men se upp och ta på dig dina källkritiska glasögon när du använder verktyget. Experimentet som Harvarduniversitet gjorde tillsammans med Boston Consulting Group visade att parallellt med den produktivitetsökning som AI gav, ökade också sannolikheten för att använda felaktiga lösningar med 19 procent.

– Svagheten är att AI:n kan vara världens främsta killgissare. Den kan vara otroligt övertygande, men ha fullständigt fel om faktauppgifter. AI ska användas för andra saker än googlande. För en företagare är det väldigt lätt att med några få meningar skapa årsredovisningar, vd-utskick, nyhetsbrev och liknande.

Han fortsätter:

– Tekniken frigör kreativitet. Jag är dålig på att designa, men vet i huvudet hur jag vill ha det. Istället för att anlita designers kan jag nu skapa det själv via AI-verktyg. Det skapar i sin tur nya idéer som jag inte hade tänkt tidigare. AI blir en ny plattform att bygga på, likt internet en gång i tiden, som kommer skapa enorma företag och en mängd tjänster med miljardtals användare. Det kommer skapas fler jobb än som kommer försvinna.

AI:s roll som jobbskapare bekräftas i en ny undersökning av bemanningsföretaget Manpower. Enligt rapporten tror bara 17 procent av arbetsgivare att den nya tekniken kommer att minska antalet jobb.

Forskare: ”Kommer att utplåna hela mänskligheten ganska snart”

Långt ifrån alla delar emellertid Mathias Sundins optimistiska syn på artificiell intelligens. I ett av årets mest uppmärksammande sommarprat varnade Max Tegmark, professor vid Massachusetts Institute of Technology, för riskerna. ”Jag tror nämligen att den artificiella intelligens som vi försöker bygga antagligen kommer att utplåna hela mänskligheten ganska snart”, inledde han sitt program.

Max Tegmark, fysikprofessor vid Massachusetts Institute of Technology, MIT,i Boston. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

I SVT:s ”30 minuter” slog han återigen larm om att maskiner som är smartare än människor kan ta över.

– Exakt hur det skulle gå till är ren spekulation, men att det kommer att hända är väldigt troligt, jag skulle säga mer än 50 procent risk, sa Max Tegmark.

Tidigare i år skrev flera experter om riskerna med AI på hemsidan Centre for AI Safety och ansåg att ”begränsa risken för människans utrotning av artificiell intelligens borde vara en global prioritering”. Bland undertecknarna fanns Microsoft-medgrundaren Bill Gates och Sam Altman, vd på OpenAI.

"Vi bör komma ihåg att vi bara är i början av vad AI kan åstadkomma. De begränsningar den har idag kommer att vara borta innan vi vet ordet av”, skrev Bill Gates i ett blogginlägg i våras.

”Science fiction-influerade fantasier.”

Andra forskare är av en annan uppfattning än Max Tegmarks. Inga Strümke, AI-forskare och docent vid Norska tekniska universitetet, menar att människor avgör vad AI ska användas till och hur. Hon kritiserar Max Tegmarks sätt att beskriva utvecklingen.

– Det han gör är oansvarigt. När folk hör honom blir de rädda och tänker att AI är farligt, och ska undvikas. Han tar fokus från den debatt som vi i stället borde ha, nämligen den om hur AI ska användas, säger Inga Strümke till Svenska Dagbladet.

Inga Strümke, AI-forskare och docent vid Norska tekniska universitetet. Bild: Beate Oma Dahle

Mathias Sundin har inte mycket till övers för de som fruktar att mänsklighetens utplånad väntar runt hörnet.

– Jag tror att de populära domedagsscenarierna är science fiction-influerade fantasier. Teknikpessimismen har vuxit i ökande grad de senaste tio år. När man har några inflytelserika personer som pratar om de här frågorna passar det perfekt in i medienarrativet. Gärna med en bild på Terminator med röda ögon.

Men ligger det inte en sanning i att det här är ett verktyg som vi kanske inte kan tygla framöver?

– De är rädda för superintelligent AI som är mycket smartare än hela mänskligheten tillsammans och oroar sig för hur man ska kunna kontrollera den. Men vi har inte en ens aning om hur vi bygger nästa steg i nuläget. Jag ser inte heller just nu något behov av reglering. Det är utfallet som kan behöva regleras. Generativ AI kan säkert vara jättebra för scams och att utföra bedrägerier med förvrängda röster, men det är ju redan olagligt. Kanske behöver vissa saker regleras specifikt för AI, där är vi dock inte än. Hårdare reglering kan innebära att det läggs en våt filt över utvecklingen.

Vad säger du om oron för att tekniken kan hamna i fel händer eller att insynen i AI-aktörernas arbete är begränsad?

– Jag tycker inte att det är otäckt. Skadan som AI har skapat på samhällsnivå hittills är i princip noll. Det är inget fel med insyn i de här bolagen, däremot är det viktigt att vi leder AI-racet mot Ryssland och Kina. AI kan skapa mer effektiva militära vapen och då bör väst leda utvecklingen. För några år sen sa många att Kina leder racet, men nu har USA dragit iväg rejält.

När uppföljaren till den här boken lanseras i framtiden, kommer en AI att göra den här intervjun eller har jag kvar mitt jobb?

– Det beror på om du utvecklar dig. Jag tror att de som använder AI på rätt sätt och blir kentaurer kommer både ha sitt jobb kvar och ha ett roligare jobb där man kan få ut mer av sin kreativitet, inom områden som man tidigare inte kunde något om.

Kommer du att skriva boken eller skriver Wall-Y hela?

– Jag skulle gissa att vi skriver nästa ihop. Min tanke är att utveckla henne på flera sätt, hon är en medarbetare som jag arbetar tillsammans med. Jag skulle tro att det är vägen framåt.