KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Så sänker hans klimatvänliga kött utsläppen – vill revolutionera butiksutbudet

Livsmedelsföretaget Protos inleder nu utfodring av Volta Greentechs fodertillskott Lome till nötkreatur i sin leverantörskedja. Bild: Pressbild, Mostphotos

Svenska Volta Greentech tar sitt metanreducerade fodertillskott till en ny nivå. Nu ska bolaget i samarbete med livsmedelsföretaget Protos få ut mer klimatvänligt kött i butikerna. ”Tidsfråga innan det blir branschstandard”, säger vd och medgrundare Fredrik Åkerman till TN.

Ett algbaserad fodertillskott som får korna att prutta och rapa mindre och drastiskt minska metanutsläppen. Svenska Volta Greentechs affärskoncept är både lättbegripligt och direkt samtidigt som det adresserar en omfattande klimatfråga. Det kan vara förklaringen till att fler tunga investerare, som Coop-ägaren KFS och Axel Johnsongruppen, satsat miljoner på företaget sedan starten 2019.

Efter en rad samarbeten och pilotprojekt med bland andra Skånemejerier, Ica-gruppen och livsmedelsföretaget Protos, har bolaget nått en ny milstolpe. Nu ska Protos genomföra en storskalig utfordring av Volta Greentechs fodertillskott Lome till nötkreatur i deras leverantörskedja. Slutprodukten säljs då under varumärket Smak av Gotland.

– Nu ingår vi i ett större samarbete där vi nu tittar på att implementera fodertillskott storskaligt på Gotland, säger vd och medgrundare Fredrik Åkerman.

När projektet implementeras full ut 2026 kommer det klimatvänliga köttet hittas i flera butikshyllor.

Volta Greentech grundades av Fredrik Åkerman, Leo Wezelius och Angelo Demeter. Ett Google-klick bort kan vi läsa hur iden kom till av en lycklig slump. Hur Fredrik Åkerman, som då var utbytesstudent på UC Berkeley-universitetet i Kalifornien, snubblade över en australisk vetenskaplig artikel på internetforumet Reddit. Forskningen visade hur ämnet bromoform, som finns naturligt i den röda algen Asparagopsis, förhindrar metanproduktion hos kor.

”Det känns fantastiskt att vi tagit det här steget med Volta Greentech att skala upp och erbjuda ett väldigt unikt konsumenterbjudande genom Smak av Gotland”, säger Linda Ahlmalm, kommunikationschef på Protos i ett pressmeddelande. Bild: Protos

Efter det har det krävts mer än en lyckträff för att kunna omsätta det i praktiken. Att entreprenörerna har lyckats gå från prototyper till testpiloter, från ett labb i Kungsholmen till en algfabrik i Lysekil, vittnar om en entreprenörsanda och ett livskall att lösa klimatförändringarna. Egenskaper som bland annat hittas hos Fredrik Åkerman, som tidigare engagerat sig i organisationen Unga Innovatörer med fokus på miljöfrågor.

– Vi ville jobba med någonting som kändes viktigt. Vi valde att fokusera på metanutsläppen från kor inom jordbruket som är det absolut största klimatproblemet. När forskningen visade väldigt positiva resultat för röda alger tänkte vi att vi måste starta upp som ett företag och hitta ett sätt att kommersialisera det. Få till en lösning som funkar, säger han.

Och visst funkar det. Med hjälp av sensorer installerade på lantbruksgårdar, kan bolaget på decimalen räkna ut hur mycket metangas som korna släpper ut före och efter att de har fått i sig fodertillskottet. Mellanskillnaden är enorm, berättar Fredrik Åkerman.

– De dagar vi blandar in tillskottet i fodret kan vi få en effekt på uppemot 90 procents metanminskning per dag, säger han.

För att belägga siffrorna tar bolaget hjälp av Sveriges forskningsinstitut Rise för tredjepartsverifiering. Det sammanställda underlaget, kombinerat med siffror på tillgången och kostnaden på algernam ger investerare en tydlig fingervisning om varför de bör bidra till Volta Greentech. Hittills är det många som har övertygats. Förutom tidigare nämnda investerare finns nu även Claes Dinkelspiel, grundare av Nordnet och Northvolts vd Peter Carlsson på ägarlistan.

River nya barriärer

Volta Greentechs resa kan låta som en spikrak väg till framgång. Men som för många entreprenörer, ingår det också att riva barriärer för att sälja in sitt koncept– särskilt med en affärsidé som bryter ny mark.

– Vi försöker liksom ta fram en ny bransch som inte riktigt har funnits med en affärsmodell som inte har beprövats. Det gör ju att det är väldigt mycket uppförsbacke i början. Att hitta rätt i hur man ska sälja den här produkten och hjälpa kunderna att få ett värde av att minska utsläppen. Vi börjar hitta rätt nu, men det har helt klart varit en utmaning, säger han.

Det starka medieintresset för Volta Greentech har bidragit till att sätta metanreducerande fodertillskott på hållbarhetskartan. Men det finns mer arbete att göra. För en mer storskalig produktion finns planer på en större anläggning. Samtidigt reser företagets representanter kontinuerligt för att informera om fördelarna med produkten.

Volta Greetechs medgrundare Fredrik Åkerman och Angelo Demeter. Bild: Volta

– Vi är ständigt ute och träffar många lantbrukare, mjölk- och köttföretag och aktörer inom matbranschen både i Sverige och andra länder i Europa. Vi diskuterar, pratar och säljer in idén att man ska börja använda fodertillskott för att minska, säger han.

I klimatdebatten har det länge pågått en omstridd - stundvis hätsk - diskussion om hur vi bör förhålla sig till kött. Ett svar på en mer hållbar konsumtion har varit produktionen av plantbaserat kött. Med Volta Greentechs Lome-kött får vi möjligheten att fortsätta äta kött, men på ett hållbart sätt, berättar Fredrik Åkerman.

– Det är positivt att det också tas fram produkter som syftar till att skifta vår diet för att minska klimatpåverkan. Men om vi tittar globalt så finns det idag miljarder kor på planeten och det kommer ta lång tid innan vi ser ett större dietskifte. Vi erbjuder en lösning som kan minska väldigt mycket på utsläppen här och nu , säger han.

Det är också en tacksam lösning för jordbrukssektorn, menar Fredrik Åkerman

– Om man bara tittar på de senaste 20 åren så har bara 2 procent av alla utsläpp inom jordbruket minskat i Europa. Vi har tagit fram en affärsmodell som innebär att det inte bara blir en stor kostnad för lantbrukarna att minska på utsläppen, säger han.

Växande marknad

Volta Greentechs fokus på så kallade enteriska utsläpp hos djur, har fått ringar på vattnet. 2022 inledde glassjätten Ben & Jerry's tillsammans med mejerileverantörer ett pilotprojekt för att mixa sjögräs i boskapens foder för att minska koldioxidavtrycket från sin produktion. Samma år inledde Arla Foods och Royal DSM ett storskaligt pilotprojekt med en metanreducerande fodertillsats för 10 000 mjölkkor för att främja hållbar mjölkproduktion. Fredrik Åkerman välkomnar att marknaden växer. På sikt är det en möjliggörare för Volta Greentechs mål och ambitioner.

– Det börjar bli ganska många företag som startar upp och utvecklar fodertillskott av den här typen. Så vi är definitivt inte ensamma. Nu börjar det bli ganska uppenbart att fodertillskott kommer bli att branschstandard. Det är bara en tidsfråga, säger han.