DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Ekonomer: ”Alla vinner på sänkt marginalskatt”

Fredrik Isaksson, chefsekonom på Byggföretagen, Patrick Joyce, chefsekonom på Almega, Erik Spector, chefsekonom på Teknikföretagen, och Fredrik Carlgren, nationalekonom på Svenskt Näringsliv. Bild: Stefan Tell, Kate Ga, Pressbild

Sänkt marginalskatt gynnar alla genom ökad produktivitet, tillväxt och sysselsättning, skriver fyra ekonomer på Expressen Debatt. Nu uppmanar de regeringen att agera.

Avskaffandet av värnskatten vara inte bara en självfinansierad reform. Inom tre år hade skatteintäkterna fördubblats, visar en studie från Svenskt Näringsliv. Det påtalar fyra ekonomer från Svenskt Näringsliv, Almega, Byggföretagen och Teknikföretagen i en debattartikel på Expressen Debatt.

”I debatten sägs ibland slarvigt att sänkt marginalskatt bara skulle gynna dem med höga löner. Men så är det inte. Sänkt marginalskatt påverkar nämligen inte bara de som själva får sänkt skatt”, skriver debattörerna.

Tre studier som debattörernas organisationer har genomfört visar att visar sänkt marginalskatt har positiva effekter för dem som direkt påverkas av skatten, men att grupper med lägre löner också får ökad sysselsättning.

”De viktigaste skälen för sänkt marginalskatt handlar dock om den långsiktiga utvecklingen. Sänkt marginalskatt ger ökad produktivitet, tillväxt och sysselsättning. Sverige har idag näst högst marginalskatt i OECD. Redan i höst kan regeringen göra skillnad genom att slopa avtrappningen av jobbskatteavdraget, en reform som är lönsam och som redan är färdigremitterad”, skriver debattörerna.

Expressen Debatt: Alla vinner på sänkt skatt för de rikaste

Läs rapporten Alla vinner på sänkt marginalskatt.