AVTALSRÖRELSE

Nytt andrahandsavtal klart med Hamnarbetarförbundet

GÖTEBORG 20190227Kranar i Göteborgs hamn.Foto: Adam Ihse / TT / Kod 9200 Bild: ADAM IHSE

Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet har tackat ja till medlarnas bud vilket innebär att ett nytt andrahandsavtal är tecknat.

Avtalet är likalydande med det Hamn- och Stuveriavtal som Sveriges Hamnar redan i april tecknade med Svenska Transportarbetareförbundet. Avtalet med LO-förbundet Transport är det avtal som reglerar anställningsvillkoren för landets samtliga hamnarbetare.

– Det är tredje gången som vi tecknar ett andrahandsavtal med Hamnarbetarförbundet, men den här gången har det varit annorlunda. Genom att lägga ett helt oproportionerligt strejkvarsel har Hamnarbetarförbundet agerat på ett sätt som inte är förenligt med den svenska modellen, säger Marcus Dahlsten, vd i Sveriges Hamnar och i Transportföretagen, i ett uttalande.

Sveriges Hamnar menar att det nu blivit ännu tydligare att Hamnarbetarförbundet långsiktigt inte vill vara en del av den etablerade arbetsmarknaden.

– Sakta men säkert försöker de tränga undan Transports kollektivavtal och skapa ett nytt och osäkert läge på arbetsmarknaden som skulle drabba alla arbetstagare och arbetsgivare i Sverige. Vi kommer att analysera den här avtalsrörelsen noga men vi kan redan nu se att Hamnarbetarförbundets agerande kommer få konsekvenser, säger Johan Grauers, förhandlingschef för Sveriges Hamnar, i ett pressmeddelande.

Sveriges Hamnar menar att om Hamnarbetarförbundets strejk i Göteborgs och Helsingborgs hamn brutit ut hade det kostat samhället ett antal hundra miljoner om dagen.

Hamnarbetarförbundet uppger att det nya avtalet inkluderar ett åtagande från Sveriges hamnar som ska ge struktur och finansiering för att stötta upp rehabilitering av behovsanställda i branschen. Facket menar att det kommer att bli en betydande förbättring för de behovsanställda när systemet kommer på plats.

– Även om det finns flera delar i arbetsgivarnas åtagande som vi inte är nöjda med, så är det ett tillräckligt bra första steg för att teckna avtal för de kommande åren. Det var stor majoritet bland medlemmarna för att acceptera medlarbudet", säger säger förbundsordförande Martin Berg i ett pressmeddelande.

Pressmeddelande: Nytt andrahandsavtal klart med Hamnarbetarförbundet