FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD

Trendspanare: Så kan äldre lära av Generation Z

Bild: Mostphotos/Lev Dolgachov

Generation Z utgörs inte av lata människor. Däremot gör de som är födda runt millennieskiftet saker på ett annorlunda sätt jämfört med de som är äldre. Och äldre har mycket att lära och kan få roligare genom att lyssna på dem. Det menar trendspanaren Göran Adlén i Akavia Aspekt.

Många har anklagat Generation Z, alltså personer födda ungefär 1995-2010, för att vara lata och bortskämda. Men det håller inte trendspanaren Göran Adlén med om. Det är snarare våra förväntningar på dem som är fel.

– De samlar information och bearbetar den på helt andra sätt än tidigare generationer, men det behöver inte betyda att det är fel, eller ens att det är de som ska ändra sig, säger han till Akavia Aspekt.

Enligt honom är det en generation som vägrar gå med på att jobbet är det viktigaste i livet, deras värderingar skiljer sig från tidigare generationers och de är otåliga, menar han.

– Vi kan lära oss jättemycket av dem. I stället för att försöka bända in dem i hur vi alltid har gjort kan vi försöka ta till oss av det som är bra med ungdomarnas sätt att jobba. Försöka se fördelarna. Om generation Z vill ha ett roligt arbetsliv som är stimulerande och som gör att den psykiska hälsan inte äventyras, då är det ju bra för oss andra också, säger Göran Adlén.

Akavia Aspekt: Arbetsgivare kan lära sig mycket av generation Z