AVTALSRÖRELSE

IF Metall: Därför ska löneökningarna inte följa inflationen

Bild: Jessica Gow

Vi ska inte bry oss om tillfälliga inflationssvängningar, menar IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä och varnar för en inflationsspiral. ”Hade vi följt linjen att löneökningarna ska följa inflationen, så hade förmodligen löneökningstakten i Sverige varit lägre”, säger han till TN.

Hög inflation, krig i Ukraina, en pandemi som fortfarande inte är över och som stänger ner Kina, valrörelse – ja, det är mycket som påverkar den kommande avtalsrörelsen. Läget inför Avtal 23 är betydligt mer osäkert än det har varit på många år. Och det är med de förutsättningarna som IF Metall och de andra fackförbunden inom industrin ska förhandla fram ett avtal med arbetsgivarna – ett avtal som ska sätta märket för resten av arbetsmarknaden.

– Vi har två målsättningar med lönebildningen. Det ena är att vi ska ha reallöneökningar och det andra är att vi ska ha en hög sysselsättning.

Det säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Han menar att Riksbankens inflationsmål är viktigt i löneförhandlingarna. Det gäller såväl när inflationen är låg som när den är hög.

Vill undvika inflationsspiral

– Innan Industriavtalet fanns hade vi en väldigt hög inflation och visste inte vad den skulle bli. Då fick man chansa för att överträffa inflationen. Det innebar att vi kom in i en inflationsspiral och det var inte bra för oss. Då fick vi inga, eller väldigt låga, reallöneökningar och vi tappade i internationell konkurrenskraft. Och då var vi tvungna att devalvera.

Det scenariot vill inte Veli-Pekka Säikkälä tillbaka till.

– Vi ska inte bry oss om tillfälliga inflationssvängningar.

– Därför är det viktigt för oss att Riksbanken ser till att vi hamnar nära inflationsmålet. Därför var det bra att Riksbanken höjde räntan häromveckan. Det var en tydlig signal.

Vad är du mest orolig för vad gäller inflationen?

– Att vi hamnar i en situation som liknar den på 80- och halva 90-talet, då vi hade höga löneökningar och en hög inflation som varken gagnade oss eller arbetsgivarna.

Det senaste året har vissa LO-förbund varit ute och krävt att löneökningarna ska följa inflationen även denna avtalsrörelse – trots att inflationen är ovanligt hög. Men Veli-Pekka Säikkälä menar att den inställningen kan vara problematisk i det långa loppet

– Det hade inneburit att löneökningarna i Sverige skulle ha varit lägre när inflationen var låg. Det är bra om man är konsekvent, konstaterar han.

Självklart vill han se reallöneökningar över tid, men menar att det kanske inte går att få det alla år.

– Hade vi följt linjen att löneökningarna ska följa inflationen, så hade förmodligen löneökningstakten i Sverige varit lägre. Jag tror inte att något fack skulle tycka att det var roligt.

Men han har en oro för att Riksbanken, trots de räntehöjningar som han tycker är nödvändiga, inte får ordning på inflationen. Och då drabbar det människors köpkraft i stor utsträckning.

– Då måste man använda finanspolitiken till att mildra effekterna för dem som behöver få hjälp, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Finns det någon risk att facken prisar ut sig själva genom att kräva för höga löneökningar?

– Ja, om kostnaderna går upp, så gör de det även för företagen. Det skapar ju inte något ökat löneutrymme, precis.

Han menar att även arbetsgivarna borde minska på sina marginaler.

– Vi skulle kunna hjälpas åt. Det är inte bara vårt ansvar, utan här behöver näringslivet och fackföreningsrörelsen kroka arm, säger han och tycker att till exempel handlare inte behöver höja priserna i butik fullt ut, utan själva ta en del av de ökade kostnaderna.

Vill inte sia om lönekrav

Det är fortfarande ett halvår kvar till att Facken inom industrin ska presentera sina avtalskrav för arbetsgivarna. Veli-Pekka Säikkälä varken kan eller vill sia om några siffror i dagsläget, men han säger att både lönerna och pensionerna kommer att vara viktiga i den kommande avtalsrörelsen. Dessutom antyder han att det kan komma krav på en låglönesatsning.

– Exakt hur det ska se ut vet jag inte, men man kan nog räkna med att det kommer något sådant, säger han.

Inför förra avtalsrörelsen misslyckades LO med att samordna sig. LO:s största fackförbund Kommunal, med en halv miljon medlemmar, valde att tillsammans med Pappers stå utanför.

Kommer LO att kunna samordna sig i år?

– Jag hoppas det. Det är viktigt och det är inte minst viktigt för lönebildningen i den situation som vi har. Det finns två viktiga saker med det: det ena är att vi hjälper varandra att nå målen och det andra är att vi då har en disciplin så att det inte far iväg med lönekraven.

Ni lyckades inte samordna er förra gången och ni har haft rätt mycket konflikter inom LO sedan dess.

– Fast nu är vi jätteglada igen. Nu är vi kompisar, säger Veli-Pekka Säikkälä med ett skratt.