KRIGET I UKRAINA

Budgetmiljoner ska ge ukrainare SFI

Utbildningsminister Mats Persson (L) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Politik (TT)

Regeringen föreslår 100 miljoner i vårändringsbudgeten för att göra det möjligt för fler från Ukraina att läsa Svenska för invandrare (SFI).

– Det är en grupp som har väldigt goda möjligheter att integreras och få ett jobb, säger utbildningsminister Mats Persson (L) på en pressträff.

Hittills har de som kommit från Ukraina varit hänvisade till att lära sig språket i något som kallas Svenska från dag 1, eftersom det funnits en del frågor kring om staten eller kommunerna ska stå för kostnaderna för att erbjuda SFI också till ukrainare. SFI innebär kommunal vuxenutbildning i svenska.

Enligt regeringen har dock 39 kommuner, på eget initiativ, redan ordnat med SFI för ukrainska medborgare.

– Vi behöver göra mer, säger Mats Persson och förklarar att regeringen nu gör en regeländring som gör klart vad som gäller.

Behovet kommer att kvarstå längre än vad som antogs direkt efter Rysslands angrepp på Ukraina eftersom ryssarnas invasion inte ser ut att ta slut snart.

Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrationsminister (L), säger att de 100 miljonerna är för i år men att regeringen återkommer med mer, om behovet kvarstår, i budgeten för 2024.

– Resurserna ska fördelas till kommunerna av Skolverket, säger Johan Pehrson.

Enligt Mats Persson finns det för närvarande cirka 40 000 ukrainare i Sverige som kommit hit som en följd av Rysslands invasion och har uppehållstillstånd grundat på det så kallade massflyktsdirektivet. Omkring 30 000 av dem är vuxna. På frågan om hur många som kommer att kunna få undervisning som en följd av det nya förslaget svarar Mats Persson:

– Alla som vill kommer att kunna ta del av det.

Lars Larsson/TT