DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Wallenberg: ”Vi behöver visioner om hur de svenska företagen ska utvecklas”

MALMÖ 2022-10-05 Svenskt Näringslivs ordförande Jacob Wallenberg besöker Orbital i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 ** UPPDRAG SVENSKT NÄRINGSLIV ** Bild: Johan Nilsson/TT

Kompetensbristen måste lösas, menar Svenskt Näringslivs ordförande Jacob Wallenberg. ”Det är genom kunskapsutbyggnad som vi långsiktigt kan stärka vår konkurrenskraft och dessutom skapa fler och bättre jobb”, sa han under ett besök i Skåne.

Under en resa i Skåne där Jacob Wallenberg träffade företagare lyfte han upp företagens problem med att få tag på rätt kompetens. Skåneföretagen, med 11 procents arbetslöshet i regionen och 13 procents arbetslöshet i Malmö – högst i landet – brottas trots det med brist på kompetens.

– Utbildning måste leda till arbete och bidra till näringslivets kompetensförsörjning på ett tydligare sätt än idag. Det gäller på alla nivåer från yrkesutbildningar till den offentligt finansierade forskningen. Det är genom kunskapsutbyggnad som vi långsiktigt kan stärka vår konkurrenskraft och dessutom skapa fler och bättre jobb, sade Jacob Wallenberg.

Jacob Wallenberg tror på dialog mellan företagare och politiker för att åstadkomma förbättringar för företagen:

– Vi vill medverka till ökad dialog mellan politik och näringsliv om vad som krävs för ett starkt och än mer blomstrande Sverige med hjälp av näringslivet.

”Vi företagare består över val och regeringsbyten och genom både hög- och lågkonjunkturer”