BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Näringslivet om infrastrukturen: Här kan vi dela på notan

Jan-Olof Jacke, vd Svenskt näringsliv. Bild: Christine Olsson/TT

Sveriges infrastruktur skriker efter investeringar och näringslivet är redo att hjälpa till. Det är beskedet från Svenskt Näringsliv, som nu listar tre intressanta satsningar. ”Det är angeläget att komma vidare”, säger vd Jan-Olof Jacke till Di.

I juni förra året föreslog Svenskt Näringslivs ordförande Jacob Wallenberg att politikerna borde släppa in privat kapital för att få mer pengar till att rusta upp landets eftersamma infrastruktur. Initiativet välkomnade av finansminister Elisabeth Svantesson (M), som sedan dess har samlat representanter från näringslivet till en rad möten.

Nu rapporterar Dagens industri att Svenskt Näringsliv har presenterat tre konkreta infrastrukturprojekt som delvis skulle kunna finansieras av privat kapital. Det handlar om en delvis ny järnvägsförbindelse mellan Stockholm och Oslo, en ny östlig förbindelse i Stockholm samt en ny förbifart vid Örnsköldsvik.

”Intentionen och insikten finns där och nu är det angeläget att komma vidare”, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv.

Di: Näringslivet: Tre jättesatsningar som vi gärna betalar för