BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Var tredje väg i dåligt skick – branschen drar igång namninsamling

För att få ordning på underhållet av det svenska vägnätet krävs en årlig budget på 7,9 miljarder kronor – mer än dubbelt så mycket mot vad som avsätts i dag. Nu hoppas Transportföretagen att en namninsamling ska rikta välbehövligt ljus mot den eftersatta infrastrukturen.

Var tredje väg i Sverige är i dåligt eller mycket dåligt skick, och allra värst är läget i Jämtland, Västernorrland och Gävleborg. Det visar en kartläggning som Transportföretagen har gjort. Och samtidigt släpar underhållet efter. För att minimera underhållsskulden på tio års sikt skulle det enligt Transportföretagens beräkningar behövas 7,9 miljarder kronor om året, vilket är mer än dubbelt så mycket som Sveriges nuvarande underhållsbudget för vägnätet.

I syfte att få regeringen att satsa mer pengar på underhållet av de svenska vägarna har branschorganisationen dragit i gång en namninsamling.

– Åtta av tio persontransporter sker på vägarna. Att vägarna försämras påverkar trafiksäkerheten och kommer i det långa loppet leda till sänkta hastigheter på våra vägar. Majoriteten av Sveriges befolkning bor inte heller i storstäder. Sämre vägar kommer sänka levnadsstandarden på landsbygden då det tar längre tid att ta sig fram. Nu måste regeringen se till att investera i och underhålla vår infrastruktur, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen, i en kommentar.

Pressmeddelande: Transportföretagen startar namninsamling för bättre vägar i Sverige