BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Debatt: Näringslivet behöver ett tillförlitligt transportsystem

Jan-Olof Jacke, vd Svenskt näringsliv. Bild: Christine Olsson/TT

Om företagen ska kunna fortsätta att lösa våra största utmaningar krävs det åtgärder i infrastrukturen. ”Nu krävs prioriteringar och reformer för en infrastruktur som möter näringslivets behov”, skriver Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i GP Debatt.

Vart fjärde företag i Svenskt Näringslivs företagarpanel uppger att deras leveranser har påverkats till följd av brister i infrastrukturen, och över häften menar att störningarna har slagit mot deras tillväxt. Samtidigt konstaterar organisationen att underhållsskulden i svensk infrastruktur för närvarande uppgår till 70 miljarder kronor.

Nu krävs det åtgärder för att förbättra infrastrukturen, och på så sätt skapa förutsättningar för företag att investera i Sverige. Det anser Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv, som i en debattartikel i Göteborgs Posten listar en rad förslag för att få ordning på infrastrukturen.

”Näringslivet behöver ett tillförlitligt transportsystem med tillräcklig kapacitet. Sverige har inte råd att missgynna något trafikslag. Men förverkligandet av ett sammanhållet transportsystem har visat sig vara svårt i praktiken. Det måste vara slut med ogenomtänkta förslag. Ett avskräckande exempel är flygskatten som orsakat kraftigt minskad internationell tillgänglighet”, skriver han.

GP: Infrastrukturen måste börja möta näringslivets behov