REGERINGSKRISEN

Kakabaveh efter möte med S: Bollen hos dem

Amineh Kakabaveh. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

Amineh Kakabaveh har ännu inte bestämt sig hur hon kommer rösta i tisdagens planerade misstroendeomröstning i riksdagen mot inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S).

Det säger hon till TT efter ett möte med Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin på söndagen.

– Just nu har jag inget besked, säger hon.

– Jag har träffat olika socialdemokrater de senaste dagarna, och så klart att de säger att de håller fast vid den här överenskommelsen, men de vill inte förtydliga något mer. Det gör mig lite orolig att man vill offra sin minister och Sveriges ansikte för Erdogans skull. Det är faktiskt bekymmersamt och beklämmande, fortsätter hon.

Hon avser Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Politisk vilde

Kakabaveh valdes in i riksdagen som vänsterpartist men är sedan 2019 politisk vilde efter att ha lämnat partiet. I november lade hon sista rösten när riksdagen släppte fram Magdalena Andersson som statsminister. I överenskommelsen med S ingick ett löfte om ett fördjupat samarbete med det demokratiska unionspartiet PYD, det största politiska partiet bland syriska kurder.

– Det är samma överenskommelse de ingick för sju månader sedan. Men de vill inte förtydliga att de står upp. Allt handlar om att vi står upp för svenska intressen och inte låter turkiska intressen gälla. Det är mitt bekymmer.

TT: Vad kan få dig att landa i ett beslut?

– Är de beredda att förlora sitt ansikte och sin minister för en tystnad, det får de göra. Det ligger inte hos mig. Jag har lämnat bollen hos dem. Men säkerligen, de gör uppgörelser med Busch (kristdemokraternas ledare Ebba Busch) och de andra borgerliga. Det får de göra, alla gör sitt val. Jag har varit väldigt tydlig med mitt.

Rösten avgör

I morgon röstar riksdagen om ett misstroendeyrkande från Sverigedemokraterna mot inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S).

Kakabaveh kan komma att avgöra omröstningen eftersom läget är så pass jämnt. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna samlar 174 av de 175 mandat som krävs för att fälla ministern.

Om han fälls har statsminister Magdalena Andersson (S) sagt att hon avgår – och därmed hela regeringen.

Under TV4:s partiledardebatt på söndagen öppnade dock Andersson för att låta justitieministern gå och ändå sitta kvar.

TT har sökt Morgan Johansson via hans pressekreterare som meddelar att de inte har någon kommentar. Även S-toppen Kenneth G Forslund, som suttit i samtal med Amineh Kakabaveh tidigare, avböjer att kommentera i nuläget.

Marc Skogelin/TT