REGERINGSKRISEN

Statsvetare: Två vinnare efter uppgörelsen

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Politik (TT)

Sent omsider nåddes en uppgörelse mellan Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Två vinnare kan identifieras, enligt statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors. Samtidigt tyder det mesta på att Magdalena Andersson släpps fram som statsminister i morgon.

Sent på tisdagskvällen, blott ett halvt dygn innan statsministeromröstningen i riksdagen, meddelade V-ledaren Nooshi Dadgostar att en överenskommelse med S och MP nåtts.

Dessutom kommer V att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister.

– Ur ett statsvetenskapligt perspektiv var det här någorlunda väntat, så till vida att det inte finns så många andra alternativ, säger Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Inte troligt

Överenskommelsen, som enligt V innebär "höjda pensioner med 1 000 kronor mer i månaden" för de pensionärer som har det sämst ställt, har inte förankrats med Centerpartiet.

Men att C skulle få kalla fötter under natten och rösta mot Andersson som statsminister, ser inte Hinnfors som det mest troliga alternativet.

– Än har inte C dragit i bromsen, jag har inte hört några starka reaktioner. Därmed talar det mesta för att Andersson blir vald, men det gäller att inte någon i C eller V röstar nej.

Hur ska man då tolka överenskommelsen? Vem drog det längsta strået? Enligt Hinnfors finns det två vinnare och en som i alla fall inte förlorat något.

Vann tillbaka

Å ena sidan är Vänsterpartiet vinnare, resonerar han.

– Dadgostars mål har varit att komma tillbaka som ett parti man kan förhandla med, eller som åtminstone inte är helt uteslutet av Socialdemokraterna. Det målet har hon nått nu. Sedan behöver inte det betyda någonting i termer av konkret politik. Men rent symboliskt vann Dadgostar tillbaka rollen som Jonas Sjöstedt förlorade.

Den andra vinnaren är S, enligt Hinnfors.

– Om nu statsministeromröstningen i morgon leder till att Andersson blir statsminister så har S återigen lyckats sätta sig i regeringsställning. Denna gång med den första kvinnliga regeringschefen, vilket troligen kommer beskrivas som ett historiskt steg.

Centerpartiet har varken vunnit eller förlorat, säger han.