REGERINGSKRISEN

Statsvetare: Andersson kan ha varit överilad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (th) och statsminister Magdalena Andersson (S) under söndagens debatt. Bild: Fredrik Persson/TT

Politik (TT)

Magdalena Andersson (S) har öppnat för att låta justitie- och inrikesministern gå i utbyte mot att Kristdemokraterna lägger ned misstroendevapnet fram till valet.

– Det kan ha varit överilat att hon sa att regeringen ska avgå, säger statsvetaren Marja Lemne.

Det var i TV4:s partiledardebatt på söndagen som KD-ledaren Ebba Busch presenterade sitt förslag för statsministern.

Låt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) gå, så kommer inte Kristdemokraterna att medverka i att fälla fler ministrar i Anderssons regering fram till valet.

Jag ska fundera väldigt noga på det, blev Magdalena Anderssons svar.

– Först blev jag väldigt förvånad över utspelet från Busch, det var skickligt, välavvägt och överraskande, säger statsvetaren Marja Lemne, verksam vid Södertörns högskola.

– Men jag blev minst lika förvånad, om inte mer, över Magdalena Anderssons svar.

"Lite överilat"

Bara fyra dagar tidigare sade statsministern att hon avgår om Morgan Johansson fälls i misstroendeomröstningen som ska hållas på tisdagen.

Andersson menar att inrikesministern är så pass viktig under Natoprocessen och att kritiken som framförs mot honom riktas mot hela regeringen.

Marja Lemne kan inte påminna sig om en statsminister som satt hela regeringen på spel på grund av ett misstroendeyrkande mot ett enskilt statsråd.

Däremot har ministrar lämnat på eget bevåg ställda inför misstroendehot, till exempel Anders Ygeman under Transportstyrelseskandalen.

– Det kan ha varit, och det kommer säkert statsvetare att granska i 20 år framåt, lite överilat när hon sa att regeringen skulle avgå om Morgan Johansson fälls, säger Marja Lemne.

Nu bedömer Lemne att det är ungefär "fifty-fifty" om Morgan Johansson avgår eller om det blir misstroendeomröstning.

– Jag skulle nog säga att det mesta tyder på att regeringen sitter kvar.

"Sällsynt olyckligt"

Det beror dock på hur Socialdemokraternas samtal går med den politiska vilden Amineh Kakabaveh eftersom hennes röst kan bli avgörande.

Efter ett möte med Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin på måndagen sade Kakabaveh att hon fortfarande inte bestämt sig. S vill inte kommentera.

– Nu är det väl sällsynt olyckligt om vi i känsliga pågående förhandlingar med Turkiet och Nato skulle gå ytterligare Kakabaveh till mötes och dessutom lämnar hon riksdagen nu, hon kandiderar ju inte till i höst, säger Lemne.

När statsvetaren får resonera kring vem som vinner eller förlorar på den senaste veckans turer blir svaret:

– Egentligen kan valdeltagandet förlora. Och i värsta fall kan det öka politikerföraktet och då förlorar alla partier på det.

Niklas Svahn/TT