TESLAKONFLIKTEN

Strejk mot Teslas sopor – "ganska stor effekt"

Strejken mot Tesla har pågått sedan 27 oktober. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

LO-facket Transport trappar upp strejken mot Tesla. Från julafton blockeras all sophantering på elbilsjättens anläggningar.

– Jag tror att det kan få ganska stor effekt, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Transportfacket lägger ett strejkvarsel mot Teslas sophantering. Det innebär att inga sopor och avfall kommer att hämtas från Teslas elva serviceanläggningar runt om i landet. Och det handlar inte i första hand om hushållssopor utan avfall, vilket kan röra sig om ganska stora volymer av besvärligt gods från bilverkstäderna, enligt Tommy Wreeth.

Varslet sker i sympati med grundkonflikten där IF Metall kräver kollektivavtal med den amerikanska elbilsjätten – något som hela den svenska fackföreningsrörelsen ställt sig bakom, antingen i ord eller i rena strejkhandlingar.

Det nya varslet träder i kraft natten till julafton.

Hamnarna täpps till

IF Metall inledde strejken 27 oktober. Sedan dess har mängder av andra LO-förbund, liksom tjänstemannafacket ST, lagt pärlband av strejker för att försvåra Teslas verksamhet i Sverige. Även nordiska transportfack har lagt strejkvarsel för att stoppa leveranser av Teslabilar till hamnar i Danmark, Norge och Finland.

– Vi vet att det inte kommer några Teslor till de svenska hamnarna, däremot på väg via Öresundsbron, säger Tommy Wreeth.

Från och med mitten av nästa vecka träder de varslade strejkerna i de nordiska hamnarna i kraft. Hittills landar en del bilar i danska Esbjerg och norska Drammen och sen via vägtransporter till Sverige. Det blir det därmed stopp på.

– Det kommer att bli trögare och trögare, då får de ta landvägen hela vägen från Tyskland, säger Tommy Wreeth.

Process i domstol

Tesla vill av princip inte teckna något kollektivavtal med IF Metall med motiveringen att företaget redan har andra avtal med de anställda.

IF Metall har anklagat det amerikanska företaget för strejkbryteri sedan ledningen tagit in andra arbetare för att hålla igång verkstadsarbetet på serviceanläggningarna.

Strejken har också kommit att valsa runt i domstolarna. Tesla har stämt både Postnord och Transportstyrelsen för att, indirekt via strejkerna som facken vidtagit, ha förhindrat bolaget att få ut registreringsskyltar till de nya bilarna.

Olle Lindström/TT