DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Parterna välkomnar att etableringsjobb införs

Nu står det klart att de så kallade etableringsjobben ska genomföras första halvåret 2022. Mattias Dahl, vice vd för Svenskt Näringsliv, välkomnar att etableringsjobben nu blir verklighet, men anser att det har tagit för lång tid.

Etableringsjobben blir nu verklighet. Det skriver Arbetet utifrån ett mail från arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks (S) pressekreterare.”Vi kommer att införa etableringsjobb i enlighet med parternas förslag, alltså för företag som omfattas av kollektivavtal om etableringsjobb. Vi kommer inte att genomföra en utvidgning till bemanningsföretag eller företag som inte omfattas av kollektivavtal om etableringsjobb”, lyder mailet.

Förslaget, som förhandlades fram av LO, Unionen och Svenskt Näringsliv, syftar till att nyanlända och långtidsarbetslösa ska komma in på arbetsmarknaden. Bland annat innebär de subventionerade anställningarna att arbetsgivarens lönekostnad begränsas till 8 400 kronor i månaden och att den statliga ersättningen går direkt till den anställde.

Inte lösningen – men en pusselbit på vägen

Såväl LO:s ordförande Susanna Gideonsson som Mattias Dahl, vice vd för Svenskt Näringsliv, välkomnar att etableringsjobben införs. Dahl anser dock att det har tagit för lång tid.

– Det här är inte lösningen, men det är ytterligare en positiv pusselbit i pusslet hur vi löser integrationsfrågan, hur vi knäcker utanförskapet. Det är en av de stora stora utmaningarna i Sverige, säger Mattias Dahl till Arbetet.

Även Carina Lindfelt, avdelningschef Arbetsmarknad på Svenskt Näringsliv, understryker att etableringsjobben är bra, men att det inte räcker på långa vägar.

– Det är klart oroande att långtidsarbetslösheten biter sig fast samtidigt som det är brist på arbetskraft. Hälften av dem som är långtidsarbetslösa har varit det i mer än två år, en tredjedel i över tre år. Det kostar, men det mänskliga priset för utanförskapet är också högt, säger hon.

Arbetet: Klart för etableringsjobb - endast för företag med kollektivavtal