ARBETSKRAFTSINVANDRING

Kritikstorm mot lönegolvet − svenska medier svämmar över

Migrationsminister Maria Malmer Stenegard (M) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) är två av dem som hårdast står upp för lönegolvet vid arbetskraftsinvandring. Bild: Ari Lorestani/TT, Fredrik Surell/TT, Faksimil

Ett huvudlöst och populistiskt beslut som oroar företagare i hela landet. Restauranger som kan stänga och verksamheter som tvingas säga upp personal. Och en vård som drabbas när medarbetare måste lämna landet. Så beskriver svenska medier hur lönegolvet vid arbetskraftsinvandring slår.

Det höjda lönegolvet vid arbetskraftsinvandring som infördes vid månadsskiftet har skapat oro och upprörda känslor runt om i landet. TN har vid många tillfällen rapporterat om hur lönegolvet, som vida överstiger kollektivavtalade löner i många branscher, slår. Men vår rapportering täcker långt ifrån allt. Därför har vi valt att gå igenom hur mycket andra svenska medier rapporterar om reaktionerna. Här kommer ett försök till en sammanfattning av det viktigaste sedan slutet av oktober. Notera att det urval som TN har gjort bara är en bråkdel av all rapportering som har skett.

Ledarredaktionen på Strengnäs tidning kallar beslutet ”huvudlöst” och skriver ”Arbetskraftsinvandring bidrar till att Sveriges ekonomi växer. Därför riskerar gränshinder mot det slå mycket snett”. Skribenten fortsätter: ”Det är ett väsentligt ingripande på arbetsmarknaden som vi inte sett mycket de senaste 15 åren”.

Marcus Åsling, ledarskribent i Östersunds-Posten, menar att beslutet om att höja lönegolvet är ”populistiskt”. Han reagerar starkt på migrationsministerns uttalande om att regeringen vill se fler som redan befinner sig i Sverige på de jobb som arbetskraftsinvandrare har. ”Vilka är dessa människor? Påståendet bygger på en felaktig myt om hur ekonomi och arbetsmarknad fungerar”, skriver han och fortsätter: ”Sveriges migrationsminister och Moderaterna är inga dumskallar. Man vet att det inte är så enkelt med matchning på arbetsmarknaden. Att man sprider den här myten har antagligen politiska skäl. Det är en del av receptet för att bevara Tidöavtalet med Sverigedemokraterna.”

Karin Källström på Liberala Nyhetsbyrån skriver i Motala & Vadstena tidning att lönegolvet är ”en förändring vars fördelar är så knappa att inte ens regeringen själv verkar kunna skönja dem”.

”Redan väldigt tufft”

En av alla organisationer som oroar sig för att det kan bli svårt med kompetensförsörjningen när det inte längre går att anställa från tredje land är fackförbundet Kommunal. I Värmland kan så många som 2 029 personer drabbas, rapporterade SVT Nyheter Värmland i slutet av oktober.

− Det är redan väldigt tufft i dag - inom välfärden är vi beroende av arbetskraftsinvandring, sa Linda Bååth, avdelningsordförande för Kommunal Västra Svealand, till kanalen.

Och Kommunal är inte det enda fackförbundet som reagerar. I ett öppet brev till regeringen kritiserade nyligen samtliga 21 Saco-förbund regeringen för beslutet.

− Vi behöver kvalificerad arbetskraft, sa Göran Arrius, ordförande för Saco, i en kommentar och fortsatte:

− Arbetskraftsinvandring är inte ett problem, utan är tvärtom mycket viktigt för Sveriges konkurrenskraft och välfärd.

Migrationsminister Maria Malmer Stenegard har vid upprepade tillfällen sagt att lönegolvet inte kommer att drabba många inom vården. Det är en bild som vårdföreträdare från flera regioner inte instämmer i.

− Det kommer slå brett över våra verksamheter och det kan få allvarliga konsekvenser, sa SKR:s ordförande Anders Henriksson till TT i förra veckan.

Enligt SVT Nyheter Västerbotten räknar äldreomsorgen i Umeå med att 200 medarbetare omfattas av det höjda lönekravet.

− Vi kommer inte kunna ersätta alla de personerna och då måste vi fundera på vilka insatser som vi inte kan utföra längre. Vi måste börja plocka bort allt som inte är omvårdnad, sa Rebecca Andersson, biträdande verksamhetschef för äldreomsorgens rekryteringscentrum i Umeå kommun.

En annan verksamhet som förlorar personal är kirurgen på Falu lasarett.

− Vi behöver verkligen arbetskraftsinvandring, det är också folk som brukar ha en oerhört stor arbetsmotivation, sa chefen Gert Nestler till Falu-Kuriren i början av november.

Personal från 16 länder

En av de branscher som drabbas hårdast av lönegolvet är besöksnäringen. På Clarion Hotel i Örebro arbetar personer från 16 länder. Till SVT Nyheter Örebro säger vd Patrik Hanberger att han nu riskerar att förlora personal. Och han är upprörd över att det i det här fallet är politikerna som har satt lönenivån – vilket strider mot den svenska modellen.

− Det här blir ett ingrepp i det som vi har arbetet med i Sverige i många år. Det är arbetsmarknadens partner som ska avgöra det. Till skillnad från många andra länder så arbetar vi inte med minimilöner utan med kollektivavtal, så det vore att riva upp hela det arbetssättet som har varit väldigt framgångsrikt., sa han nyligen till kanalen.

Han får medhåll från Michael Carlsson, som är vd på Kustcamp i Gamleby.

− Vi har jättesvårt att rekrytera under sommarhalvåret som det är. Det här kommer säkert bidra till att det blir ännu besvärligare att få in folk, säger han till Västerviks-Tidningen, och varnar för att han kommer att behöva stänga restauranger.

Även städbranschen är hårt drabbad. Enligt Hallandsposten är 1 360 av de 15 000 som inte kommer upp i den lönenivå som nu krävs städare.

− Om regeringen inte gör undantag för städbranschen så kommer det att innebära att flera av våra anställda mest troligtvis kommer att behöva lämna landet, säger Maria Litmanen, verksamhetscontroller på Piga i Halmstad, till tidningen.

Även Philip Rüdiger, som driver Städbolaget i Hultsfred, kan komma att behöva säga upp medarbetare.

− Vi har tre-fyra anställda i riskzonen, säger han till Dagens Hultsfred.

Strengnäs tidning ledare: Huvudlöst att kasta folk som jobbar ur landet

Östersunds-Posten ledare: Försörjningskravet är populistiskt

Motala & Vadstena Tidning: Hårdare tyglar, men desto fler livschanser

SVT Nyheter Värmland: Nytt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare oroar Kommunal: ”Redan tufft att hitta arbetskraft”

Pressmeddelande: Regeringens lönetröskel hotar konkurrenskraften och välfärden

Göteborgs-Posten: Så kan nya lönekraven slå mot vården

Falu-Kuriren: ”Majoriteten av undersköterskorna kommer inte upp i den nivån”

SVT Nyheter Örebro: Hotellet i Örebro drabbas av de nya reglerna: ”Riskerar att förlora personal”

Västerviks-Tidningen: Oron: Nya lönekravet kan tvinga restauranger att stänga

Hallandsposten: Ökade krav slår hårt mot städbranschen: ”Folk som gråter”

Dagens Hultsfred: Företagaren om nya regeln: "Riskerar behöva säga upp anställda"