TESLAKONFLIKTEN

Teslakonflikten utökas med hamnblockad

Teslastrejken rullar vidare. Utvidgas i dag. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

I dag utvidgas strejken mot Tesla. Hamnarbetare kommer från och med lunchtid på tisdagen att blockera lastning av fordon från den amerikanska elbilsjätten. Blockaden slår mot företag som står upp för den svenska modellen, menar Sveriges Hamnar.

IF Metalls Teslastrejk inleddes förra veckan. Bolagets tiotal serviceanläggningar runt om i landet är uttagna i strejk liksom ett 20-tal verkstäder.

Striden handlar om fackets krav på kollektivavtal. Tesla vill inte.

Hittills har Tesla inte velat kommentera överhuvudtaget. Nu kommer en skriftlig kommentar.

"Det är olyckligt att IF Metall har vidtagit dessa åtgärder. Tesla följer svenska arbetsmarknadsregler, men har liksom många andra företag valt att inte ingå kollektivavtal. Vi erbjuder redan likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektiva förhandlingar och finner ingen anledning att teckna något annat avtal", skriver företrädare för Tesla Sverige i en kommentar till TT.

Öppen för dialog

Tesla vill hålla öppet för dialog med IF Metall, fortsätter man.

I dag träder LO-kollegan Transports sympatiåtgärder i kraft, vilket innebär att lastning av Teslabilar är satt i blockad i fyra svenska hamnar, Malmö, Trelleborg, Göteborg och Södertälje.

De konkreta effekterna av konflikten är hittills begränsade. På många av Teslas serviceanläggningar jobbas det ändå. Strejkbryteri anser IF Metall, som reagerar kraftigt. Fartygen med Teslabilar till Sverige verkar ha styrts om, inte båtarna men lasten. Flera av hamncheferna uppgav för TT på måndagen att det inte väntas några båtar med Teslor ombord, och att det var ett tydligt svar på Transports blockad.

– De har redan hanterat det i hamnarna, i pålastningshamnen, sade Måns Frostell, vd för Södertälje hamn, på måndagen.

Kunderna först

Tesla svarar med att kunderna går först.

"Under den här perioden är vi fast beslutna att förbli tillgängliga för våra kunder", skriver Tesla.

Både IF Metall och Transport närmast "lovar" nu fler stridsåtgärder mot Tesla som svar på bolagets hantering av konflikten. Det kan komma redan i dag. Och det kan bli fler förbund i LO-familjen som hakar på.

Grunden till konflikten är att IF Metall vill ha kollektivavtal för verkstadsarbetarna som jobbar på Teslas serviceanläggningar. Det amerikanska bolaget vill inte.

Någon kompromiss är inte i sikte, inte heller några nya förhandlingar.

Slår mot företag med kollektivavtal

På Sveriges Hamnar, som organiserar de hamnar som nu har försatts i blockad, menar förhandlingschef Johan Grauers att blockaden skadar företag som står upp för den svenska modellen, eftersom de har kollektivavtal.

– Den svenska modellen bygger på att arbetsmarknadens parter når lösningar genom kollektivavtal. Vi ser att varslen i det här fallet riskerar att slå hårdast mot de företag som faktiskt står upp för den här modellen, sa han nyligen i en kommentar.