DEN SVENSKA INTEGRATIONEN

Fler nyanlända ska in i etableringsprogram

STOCKHOLM 20230531Liberalernas partiledare och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson håller pressträff tillsammans med utredare Elin Landell då han tar emot ett delbetänkande från utredningen Förbättrad arbetsmarknadsetablering för utrikes födda kvinnor, då politikerveckan i Järva inleds, på Spånga IP i Stockholm.Foto: Christine Olsson / TT / kod 10430 Bild: Christine Olsson/TT

Politik (TT)

Fler nyanlända kvinnor ska kunna delta i program som ska ge en möjlighet att etablera sig i Sverige och få jobb.

– Vi behöver snabbare nå ut till kvinnor, säger regeringens utredare Elin Landell.

Landell utreder hur utrikesfödda kvinnor, fler än idag, ska kunna få jobb och etablera sig på arbetsmarknaden. I ett delbetänkande lägger hon nu fram flera förslag, på en pressträff med arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) vid Järvaveckans inledning.

Förslagen beräknas kosta uppemot 600 miljoner.

– Det kommer att löna sig, säger Elin Landell.

Förslagen handlar bland annat om att fler än i dag ska kunna omfattas av de program och insatser som finns. Kartläggningen av deras kunskaper ska bli bättre, för att underlätta på vägen mot jobb. Etableringsprogrammen ska kunna förlängas vid behov, till exempel om den det gäller saknar eller inte har någon grundläggande utbildning i bagaget.

– Jag tycker att det här låter som väldigt bra förslag, säger Johan Pehrson och talar om att förslagen innebär både skyldigheter och rättigheter för den som kommer till Sverige och vill komma in i samhället.

Det är svårare för utrikesfödda kvinnor än män att få in en fot på arbetsmarknaden och en faktor anses vara att ansvaret för barn och föräldraledighet gör det svårare för dem, till exempel att delta i insatser och utbildningar för att kunna ta steget in i jobb.

– Individuell ersättning, inte familjebaserad, är viktig för att de ska delta, säger Elin Landell.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT