EU:S FRAMTID

Löfven: EU får inte sluta sig

Statsminister Stefan Löfven på väg in till tisdagens EU-toppmöte i Brdo i Slovenien. Bild: Wiktor Nummelin/TT

EU (TT:s korrespondent)

Den trassliga relationen till Kina – men också Europas hela internationella position – tuggas igenom av EU-ledningen på arbetsmiddag i Slovenien.

– Vi måste tänka på samarbete, manar statsminister Stefan Löfven (S).

Ska EU göras starkare och i så fall på vilket sätt? Och hur ska Kina och USA hanteras?

Frågorna var många inför det informella toppmöte som rådsordförande Charles Michel bjudit in till i Slovenien, i samband med det Balkantoppmöte som ändå varit inplanerat en lång tid.

Statsminister Löfven ser behov av att även EU flyttar fram sina globala positioner när Kina och Ryssland gör det. Men han betonar vikten av att ändå hålla dörrar öppna för samtal och samarbeten.

– I en globalisering, i den här tiden, så kan inte EU sluta sig. Vi måste naturligtvis stärka våra positioner, men inte på sådant sätt att vi sätter oss emot andra regioner. Vi måste utveckla samarbeten med Kina och USA, säger Löfven till TT och Ekot i Brdo utanför Ljubljana.

Biden ringde upp

Toppmötet föregicks sent i måndags kväll av ett plötsligt telefonsamtal från USA:s president Joe Biden till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Halvtimmesdiskussionen, på Bidens initiativ, kan ses som en tydlig fredsinvit efter den uppmärksammade striden kring det nya säkerhetssamarbetet Aukus i Stillahavsområdet härom veckan.

Det lanserades gemensamt av USA, Australien och Storbritannien, utan att något på förhand berättades för övriga allierade inom Nato och EU. Inte minst i Frankrike var upprördheten stor, då Aukus medför att Australien säger upp ett tidigare mångmiljardavtal om köp av franska ubåtar.

"Röda linjer"

Nu betonar dock både Biden och von der Leyen nyttan av att arbeta tillsammans, exempelvis i att stå upp för mänskliga rättigheter i relationerna med Kina.

Även Stefan Löfven talar om vikten av att visa tydligt för Kina vad EU inte tänker backa från.

– Vi måste stå upp för mänskliga rättigheter, för rättsstatens principer, demokrati, det som vi bygger hela vårt samarbete på. Samtidigt behöver vi också ha samarbete med Kina. Principen är enkel: man visar var de röda linjerna går – "det här står vi för" – men vi är också öppna för att diskutera vilka samarbeten vi kan ha. Att alltid söka samarbetsområden – det är viktigt, säger Löfven i Brdo.

Strategisk autonomi

Lanserandet av Aukus, men också kaoset kring USA:s plötsliga återtåg ur Afghanistan, har lett till nya franska framstötar om att EU måste stå starkare på egna ben när det gäller försvar och säkerhet, och inte bara förlita sig på USA.

President Emmanuel Macron har redan fått med sig EU-basen von der Leyen om att hålla ett särskilt toppmöte inriktat på försvar under våren 2022.

Frankrike har länge tryckt på för vad man kallar en ökad "strategisk autonomi", där EU kan agera mer självständigt både militärt och industriellt.

Rådsordförande Charles Michel talar i sin tur om att EU måste visa "kollektiv intelligens".

– Vår enighet är en väldigt stark tillgång, säger Michel på väg in till mötet.

Uppdaterad länk?

Sverige och Stefan Löfven tillhör de mer skeptiska när det gäller försvarsdiskussionerna.

– Jag delar uppfattningen att vi måste stärka till exempel vår samarbetsförmåga vad gäller försvaret. Men vi menar att vi inte ska ha något överstatligt nytt EU-försvar. Det är inte vad vi är ute efter, säger statsministern i Brdo.

Han manar framför allt till att få ny fart i samarbetet till USA.

– Man ska absolut inte tänka bort den transatlantiska länken. Den behöver förändras däremot, moderniseras och uppdateras. Det behöver EU och USA prata igenom, säger Löfven i Slovenien.

Wiktor Nummelin/TT

EU:s rådsordförande Charles Michel talar om "kollektiv intelligens" inför EU-ledarnas arbetsmiddag i Slovenien. Bild: Darko Bandic/AP/TT

Fakta

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlades under tisdagskvällen för en arbetsmiddag i Brdo utanför Sloveniens huvudstad Ljubljana.

Med start från klockan 18.30 väntade en "strategisk diskussion om EU:s roll på den internationella scenen, i ljuset av händelser nyligen i Afghanistan, säkerhetssamarbetet Aukus och utvecklingen i vår relation med Kina", som EU:s rådsordförande Charles Michel uttrycker det i sin inbjudan. Några presskonferenser eller uttalanden efteråt var inte inplanerade.

Under onsdagen fortsätter sedan ledarna med att hålla ett särskilt toppmöte med ledarna för de sex EU-sugna grannländerna på västra Balkan: Serbien, Montenegro, Albanien, Nordmakedonien, Kosovo och Bosnien-Hercegovina.