NÄRINGSFRIHETEN

Regeringen uppmanas begära EU-besked om gårdsförsäljning

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Initiativet för gårdsförsäljning vill att den svenska regeringen begär ett besked från EU-kommissionen om de rättsliga förutsättningarna.

Initiativet för gårdsförsäljning i Höganäs, Helsingborg och Ängelholms kommuner arrangerade nyligen ett riksdagsseminarium om hur gårdsförsäljning kan införas i Sverige. Bland andra fanns riksdagsledamöterna Jonny Cato (C) och Ulrika Heindorff (M) med.

En samstämmig uppmaning var att Sverige formellt bör begära besked från EU-kommissionen om de rättsliga förutsättningarna för att införa gårdsförsäljning i Sverige. Ebba Busch meddelade tidigare i år att gårdsförsäljning ska införas år 2025. Trots regeringens besked kvarstår många frågor om hur lagstiftningen ska utformas, uppger Initiativet för gårdsförsäljning i ett pressmeddelande.

– Eftersom det tar många år innan en vingård kan börja producera vin skulle en tillfällig lag likt utredningen föreslår bli en stoppkloss för vintillverkningen och besöksnäringen. Regeringen bör i stället formellt begära besked från EU-kommissionen om de rättsliga förutsättningarna. När kommissionen ger sitt ok, kan Sverige införa en permanent lag som ger långsiktiga förutsättningar för denna framtidsbransch, säger Peter Schölander, kommunstyrelsens ordförande (M) i Höganäs, och en av grundarna av Initiativet för gårdsförsäljning i en kommentar.