Regeringens tidsplan: Gårdsförsäljning 2025

Socialminister Jakob Forssmed (KD). Arkivbild. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Politik (TT)

Regeringen arbetar just nu med ett lagförslag för att möjliggöra gårdsförsäljning av alkohol. Bedömningen är att det kan träda i kraft någon gång i början av 2025.

Det skriver bland andra socialminister Jakob Forssmed (KD) på Expressen debatt.

Men för att förslaget, som skulle göra det möjligt för öl- och vinproducenter att sälja alkohol i mindre skala, ska bli verklighet inom den tidsramen krävs att EU-processen inte drar ut på tiden, framhåller de vidare.

Socialdemokraterna har krävt att regeringen begär ett förhandsbesked från EU-kommission om huruvida Systembolagets alkoholmonopol hotas om gårdsförsäljning tillåts. Men lagförslaget kan utformas på ett sådant sätt att monopolet värnas, säger Jakob Forssmed till Sveriges Radio Ekot.

– Vi har gjort analysarbetet och kommit fram till att vi kommer att utforma förslaget på ett sånt sätt som värnar Systembolagets monopol och samtidigt möjliggör för gårdsförsäljning.

Det finns dock flera andra frågor att reda ut på vägen, bland annat den om hur stora volymer alkohol producenterna ska tillåtas sälja, enligt Jakob Forssmed.