KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Naturvårdsverket: Näringslivet står redo för den gröna omställningen

Stefan Nyström, klimatchef på Naturvårdsverket Bild: Johan Strindberg

”Det svenska näringslivet står redo för den gröna omställningen, till skillnad från Sveriges politiker”, säger Stefan Nyström, klimatchef på Naturvårdsverket till Dagens Industri. I måndags släppte FN:s klimatpanel sin nya klimatrapport.

Hårdare tag mot klimatutsläppen krävs om människor ska kunna leva under drägliga levnadsförhållanden på jorden. Det är det tydliga budskapet från FN:s klimatpanel IPCC till världens beslutsfattare, enligt Dagens Industri.

Och enligt Stefan Nyström, avdelningschef på Naturvårdsverket klimatavdelning, är det det svenska näringslivet som driver den gröna omställningen framåt. Han exemplifierar bland annat med SSAB, som de senaste åren har gjort en helomställning i sitt klimatarbete.

– Stålindustrin har en nyckelroll i den gröna omställningen, det arbete vi gör kommer att få stora positiva effekter, säger Christina Friborg, hållbarhetschef på SSAB, till DI.

Stefan Nyström poängterar att för att arbetet ska vara möjligt krävs tillgång till billig, konkurrenskraftig och utsläppsfri el.

– Det svenska näringslivet står redo för den gröna omställningen, till skillnad från Sveriges politiker, säger han.

DI: Klimatlarmet: Näringslivet redo – men inte politikerna