DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Facit: Utbildningarna som nästan ingen vill gå

Studenter studerar i biblioteket på Stockholms universitet. Bild: Bertil Ericson / TT

Till en del utbildningar konkurrerar tusentals intresserade om de åtråvärda platserna. Men det finns också program som inte en enda person har satt som förstahandsval. Göteborgs Posten har djupdykt i ansökningarna inför vårterminen 2024.

Jämfört med vårterminen 2023 är det fyra procent fler som har ansökt till en utbildning på högskola eller universitet inför vårterminen 2024. I det första urvalet har drygt 204 000 personer fått en plats på något av landets lärosäten.

Men det är stor variation i antalet ansökningar till de olika programmen. Den allra populäraste utbildningen är juristprogrammet vid Stockholms universitet, följt av läkarprogrammet vid Karolinska institutet och juristutbildningen vid Lunds universitet.

I andra änden av skalan hittar vi en vidareutbildning i organisations- och personalutveckling vid Högskolan i Borås, följt av ett uppföljningsprogram i ekonomi vid Kristianstad högskola och ett masterprogram i teologi vid Johannelunds teologiska högskola. De tre senare utbildningarna hade endast en sökande per program och ingen som hade sökt programmet i första hand.

Göteborgs Posten: Lista: Här är landets mest och minst populära utbildningar