DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Svenska universitet på topplista för hållbarhet

Lunds universitet finns med på topp tio-listan för de mest hållbara universiteten. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Utbildning (TT)

Svenska universitet – i synnerhet Lunds – finns i toppskiktet i den globala miljöforskningen när de mäts mot världens främsta inom hållbarhet.

Det konstaterar det brittiska analysföretaget QS som publicerat en jämförelse av nästan 1 400 universitet världen över. Jämförelsen har gjorts inom kategorierna styrning, social påverkan och miljöpåverkan.

På listan över ledande universitet som jobbar för att uppnå hållbarhetspåverkan hamnar Lunds universitet på åttonde plats. Enligt QS är universitetet världsledande inom mångfald, inkludering, resursdelning, samhällsengagemang, miljöforskning och god styrning.

På topp 20-listan finns sammanlagt två svenska universitet, med Uppsala universitet på elfte plats.

Sammanlagt 15 svenska universitet finns med på den totala listan. Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och Göteborgs universitet finns med bland de hundra bästa inom området med platserna 58 respektive 73.

University of Toronto i Kanada kröns till världens mest hållbara universitet och på andra och tredje plats placerar sig University of California i Berkeley i USA och The University of Manchester i Storbritannien.

Fakta

Analysföretaget QS har jämfört hur 1 397 universitet i 95 länder och områden vidtar åtgärder för att tackla världens största globala utmaningar, baserat på social påverkan, miljöpåverkan och styrning. Så här placerar sig 15 svenska universitet.

Lunds universitet, 8.

Uppsala universitet, 11.

Kungliga Tekniska högskolan (KTH), 58.

Göteborgs universitet, 73.

Chalmers tekniska högskola, 113.

Stockholms universitet, 274.

Linköpings universitet, 361.

Umeå universitet, 481.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), 514.

Karolinska institutet, 599.

Luleå universitet, 609.

Örebro universitet, 861-880.

Karlstad universitet, 1 001-1 050.

Mittuniversitetet, 1 151-1 200.

Malmö universitet, 1 201+.

Källa: Analysföretaget QS