DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Sverige närmare Nato efter Erdogan-ja – ”Glädjande”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. Bild: Richard Drew/AP/TT

Nato (TT)

Sverige har tagit ett nytt steg mot att bli fullvärdig medlem i Nato.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har signerat Sveriges anslutningsprotokoll till försvarsalliansen – och nu är det upp till det turkiska parlamentet att behandla ansökan.

Beskedet om att Erdogan har undertecknat protokollet om Sveriges Natoanslutning kom genom det turkiska presidentkansliets presstjänst på X, tidigare Twitter, vid 16-tiden på måndagen.

– Det är mycket glädjande och ligger i linje med den överenskommelse vi slöt i Vilnius, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till TT om beskedet.

Hur länge det kan dröja innan Sverige är medlem i försvarsalliansen vill han dock inte spekulera i.

– Jag vill inte spekulera i dagar, veckor eller månader. Men vår uppfattning är att det är viktigt, för Sveriges och Natos säkerhet, att vi blir medlemmar så fort som möjligt, säger han.

"Ser fram emot att bli medlem"

Även statsminister Ulf Kristersson (M) kallar beskedet för “glädjande”.

"Glädjande besked att Turkiets president Erdoğan nu har lämnat över ratificeringsdokumenten till det turkiska parlamentet. /... / Vi ser fram emot att bli medlem i Nato", skriver han på X.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommenterar skriftligt via sms:

”Jag välkomnar president Erdogans underskrift på inträdesprotokollet och vidarebefordran till parlamentet. Jag ser fram mot en snabb omröstning för att ratificera och för att kunna välkomna Sverige som fullvärdig Natomedlem väldigt snart”, skriver han bland annat till TT.

Magdalena Andersson, partiledare för S, hoppas även hon på en snabb process.

"Bra besked för Sverige att president Erdoğan har överlämnat protokollet om Sveriges Natomedlemskap till det turkiska parlamentet. Ser fram emot ett snabbt godkännande.", skriver hon till TT.

Oklart när parlamentet röstar

När den svenska ansökan lämnats över av Erdogan till parlamentet skickas ärendet vidare till utskottet och försvarsutskottet för behandling, sedan går det tillbaka till utrikesutskottet för omröstning. Därefter hamnar frågan i den stora kammaren för avgörande.

Och när parlamentet har sagt sitt går frågan tillbaka till Erdogan igen för att formellt sätta punkt.

Turkiet och Ungern är de enda av Natos 31 medlemsländer vars parlament inte har ratificerat Sveriges medlemskap i Nato.

Turkiet har dragit ut på processen eftersom man ansett att Sverige inte har gjort tillräckligt eftersom man ansett att Sverige inte har gjort tillräckligt mot kurdiska PKK och Gülenrörelsen. Landet har också fördömt koranbränningar och demonstrationer som hållits i Sverige.

Förväntningar på Ungern

På Natotoppmötet i Vilnius i början av juli lovade Erdogan att “så snart som möjligt” skicka över Sveriges ansökan till parlamentet för ratificering. Ungern har i sin tur lovat att inte vara sist med att ratificera ansökan.

Pål Jonson förväntar sig att Ungern nu “gör enligt den överenskommelsen”.

– Det Ungern har förmedlat är att man inte kommer vara det sista landet att behandla vår ansökan, säger han.

I lördags pratade Jens Stoltenberg i telefon med Erdogan. Samtalet handlade bland annat om Sveriges Natoansökan, skrev han på X.

Under tisdagen tar Ulf Kristersson emot Stoltenberg i Stockholm.

Niklas Svahn/TT

Albin Lindström/TT

Isak Fritzon/TT