SVERIGES ENTREPRENÖRER

Så styr hon över 17 000 anställda

Bild: Pressbild

Hon har utsetts till näringslivets mäktigaste kvinna. Och hon brinner för att se sina medarbetare utvecklas. Hon heter Åsa Bergman och är koncernchef på Sweco.

I en intervju med IVA ger Åsa Bergman sin syn på hur man kan leda en koncern med 17 000 anställda. Det handlar om att skapa förutsättningar för människor att utvecklas, menar hon. Inom Sweco jobbar hon till exempel aktivt med att upptäcka personer med lämpliga ledaregenskaper.

– Vi har en plan för successionen till alla ledarpositioner. För att hitta rätt person mäter vi på många olika sätt. Nöjda kunder, kvalitet på jobbet, ekonomiskt resultat är några variabler, säger hon till IVA.

Hon menar att företagskulturen är central, att den måste bygga på öppenhet. På Sweco arbetar hon mycket med mångfald också.

– Jag insåg tidigt att diversifierade, jämställda arbetsplatser är bäst på att skapa framgång och lönsamhet. En annan vinst är att olikhet skapar bättre och mer kreativa lösningar, säger hon till IVA.

För Dagens Industri berättar hon om sin syn på ledarskap: Den absolut bästa prestationen skapas genom att motivera människor, hävdar hon. Hon tror inte lika mycket på att peka och ge order.

Det är också viktigt att kunna säga nej:

– Man måste kalibrera in sig när det gäller prioriteringar så det blir rätt för verksamheten och rätt för en själv. Och att kunna säga nej. Det lärde jag mig sent i karriären. När ansvaret växer, vilket det gör på en karriärresa jag gjort, så gäller det att prioritera rätt saker, rätt arbetsuppgifter, säger Åsa Bergman till DI.

IVA: Hon ser olikhet som väg till framgång

DI: Hon är näringslivets mäktigaste kvinna