KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Nye Centerledaren vill att partiet byter fot om kärnkraft

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok talar under Måndagsrörelsens manifestation till stöd för Ukraina på Norrmalmstorg i Stockholm. Bild: Henrik Montgomery/TT

Den nye centerledaren Muharrem Demirok anser att partiet behöver byta fot vad gäller kärnkraftsfrågan, skriver Dagens industri.

Demirok vill se att svensk energiproduktion ökar i den takt som krävs för att näringsliv och industri ska kunna frodas och leverera. Här kommer alla kraftslag behövas: vind, vatten, sol och kärnkraft.

– Om det är så att en energimix visar en blandning på kort, medel och lång sikt och vi kan få långsiktighet i det beslutet, då kommer Centerpartiet att medverka till det, säger han vidare.

Målet är att få till en ny bred energiöverenskommelse, en plats vid förhandlingsbordet. Det skulle sätta tryck på statsminister Ulf Kristersson (M) att förhandla om energin för att nå en bred uppgörelse, något som näringslivet har efterfrågat.

Demirok efterfrågar även en mer borgerlig, liberal politik i ekonomin. Något som Centerpartiet anser att Tidöavtalet, saknar. Partiet vill bland annat se sänkta arbetsgivaravgifter och en fortsatt liberal arbetskraftsinvandring.

Dagens industri: Demirok öppnar för ny kärnkraft – vill ändra kursen för partiet