ENERGIPRISERNA

Då är det dags att binda elpriset

Av eller på? Rörligt eller bundet? Lågt elpris nu kan bli dyrare längre fram. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg /TT

Ekonomi (TT)

Elpriset ligger på ovanligt låga nivåer. Ett rörligt elpris är just nu det mest fördelaktiga. Även på lite sikt.

Men det finns en hel del orosmoln som snabbt kan ändra förutsättningarna.

– Om inga överraskningar tillstöter är det bättre med rörligt, det är också min rekommendation. Har man en sådan ekonomisk situation så att man kan ta den smällen som det skulle innebära om det blir en riktigt kall vinter, ja, då är det bättre med rörligt, säger Christian Holtz, elanalytiker på konsultfirman Merlin & Metis.

Elpriserna på elbörsen Nord Pool fortsätter att ligga på ovanligt låga nivåer så här långt under hösten. Så under de senaste månaderna har rörligt elpris varit mycket fördelaktigt.

Stora skillnader

Hittills i oktober ligger det rörliga svenska börspriset på mellan 5 och 20 öre, högst i Sydsverige, med ett snitt på 14 öre per kWh (kilowattimme) i Norden. I fjol låg det rörliga höstpriset flera månader tidvis över två kronor.

I dagsläget kostar det runt 90 öre, uppemot en krona per kWh, före moms, att teckna exempelvis ett ettårigt fastprisavtal i elområde 3 (Svealand och norra Götaland). Det finns även en del elhandlare som erbjuder halvårsavtal. De kostar över en krona per kWh.

Ska man tro elexperterna och de professionella elhandlarna så kommer visserligen strömmen kosta mer i vinter än nu – men inte så mycket mer att det går att räkna hem ett bundet elprisavtal, eftersom du då tvingas betala dyrt när elpriserna förmodligen faller igen under vår och sommar.

– Det är ett större utfallsrum med risker. Därför får man får betala en högre premie för ett bundet elpris än vad man fått historiskt, säger Christian Holtz.

Risker saknas inte

De isolerat nordiska, och därmed svenska, förutsättningarna för låga elpriser är goda. Det är extra mycket vatten i kraftmagasinen, det har bland annat tillkommit kärnkraftsproduktion i Finland och mer vindkraftsproduktion sedan förra vintern, och svenskarna har i gemene man dragit ner på elförbrukningen.

Fast det är nu det. Det saknas inte moln på elhimlen, vilket många fick erfara under fjolårsvintern.

Den som tror på en samlad kompott bestående av kärnkraftsstrul, en kall och vindstilla vinter, även i Sydsverige, och ett eskalerande krig i Mellanöstern bör trycka på knappen för bundet elavtal direkt.

Om det återigen blir problem med gassituationen i Europa, i spåren av en energikris med ursprung i olje- och gasrika Mellanöstern, ja då lär elpriserna stiga på kontinenten och smitta av sig på södra halvan av Sverige.

Krig lyfte vinterpriset

Just oro för utvecklingen i Mellanöstern har redan avspeglats på börsen där man handlar med framtida elkontrakt. Före Hamas blodiga attack på Israel 7 oktober och den lika brutala motattacken, kostade en kWh för leverans första kvartalet 2024 omkring 55 öre som snittpris i Norden. Det har på två veckor stigit till 75-80 öre/kWh.

Lägg på störningar i kärnkraftsproduktionen, vilket inte har varit ovanligt de senaste åren, så lär dagens prissättning på elmarknaden för kommande vinter inte hålla särskilt väl.

Olle Lindström/TT

Fakta

Snittpriset hittills i oktober på elbörsen Nord Pool till och med 22:a (hela oktober 2022 inom parentes)

Norra Norrland (elområde 1), 5 öre/kWh (50 öre)

Södra och mellersta Norrland (elområde 2), 4 öre (51 öre)

Svealand och norra Götaland (elområde 3), 19 öre (81 öre)

Södra Götaland (elområde 4), 20 öre (81 öre)

Källa: Nord Pool, TT

Fakta

Elpriset som hushållet betalar i slutänden består av flera delar:

Det rörliga elpriset, det vanligaste avtalet, baseras på snittpriset under en månad på elbörsen Nord Pool plus elbolagets påslag. Därutöver tillkommer elskatt, moms och elnätsavgift, i grova slängar en krona eller mer per kilowattimme (kWh).

Den som tecknar ett bundet avtal kan välja olika tidsperioder. Men då bestäms det rena elpriset inte av svängningarna på elbörsen, utan av ett i förväg avtalat fast pris. I elområde 3 (bland annat Stockholm- och Göteborgsområdet) kostar ett ettårsavtal i dagsläget omkring en krona per kWh, innan skatt, moms och elnätsavgift.

Ett annat avtal som ökat i popularitet är timpris, det vill säga ett rörligt elpris baserat på kostnaden den aktuella timmen. För de kunder som kan styra sin elförbrukning i större utsträckning till exempelvis natt då priset oftast är lägre, kan detta för vissa vara en bra avtalsform.