DEN SVENSKA EKONOMIN

Regeringen: "Fortsatt ekonomisk vinter"

Budgetpropositionen för 2024 och höständringsbudgeten för 2023 blir offentliga. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Budget (TT)

Nu presenteras statsbudgeten för nästa år. Summan av reformerna i budgeten landar på 39 miljarder kronor.

"Sverige befinner sig fortsatt i en ekonomisk vinter och i ett svårt säkerhetsläge. Regeringen prioriterar att bekämpa inflationen och stötta hushåll och välfärd", säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i ett pressmeddelande.

Med den högsta inflationen på 30 år, lågkonjunktur och ett svårt säkerhetsläge befinner sig Sverige i en besvärlig situation, anser regeringen.

Den ekonomiska tillväxten bedöms fortsatt vara svag även 2024, och Sverige går in i lågkonjunkturen med en högre arbetslöshet i jämförelse med många andra europeiska länder, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Regeringens satsningar i 2024 års budget landar på 39 miljarder kronor. Dessa finansieras genom reformutrymme, inte med besparingar eller skattehöjningar på annat håll.

Regeringen uppger att man stärker rättsväsendet och försvaret och "återupprättar" arbetslinjen.

Regeringens besparingar består av pausad uppräkning av brytpunkten för statlig inkomstskatt, dessutom minskar introduktionsjobb och matchningstjänster, statsförvaltningen ska bantas med färre myndigheter – och anslag till kommunsektorn och studieförbunden dras ned.

"Det ekonomiska läget är utmanande, men Sverige har alla förutsättningar för att ännu en gång hantera en svår tid", säger Svantesson.