KLIMATOMSTÄLLNINGEN

”Funkar inte att elektriker ska vänta en timme på att ladda sin elbil”

Bild: Christine Olsson/TT

Nyligen klubbade Stockholms stad igenom beslutet att förbjuda bensin- och dieselbilar i delar av city. Installatörsföretagen utfärdar en varning. ”Om det här ska fungera måste mängden snabbladdare öka”, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef.

– Stockholm ligger efter när det kommer till snabbladdare. Tittar man på Oslo så finns det drygt 400 snabbladdare och i Stockholm stad finns det bara drygt 130. Så om det här ska fungera måste mängden snabbladdare öka, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.

– Det funkar inte att elektriker och vvs-montörer ska stå och vänta en timme på att ladda sin elbil mitt i arbetsdagen. Rätt förutsättningar måste vara på plats för att det här ska bli bra, fortsätter han.

En annan viktig del är att detta inte får gå för snabbt så att framförallt mindre bolag har tid att ställa om, menar han.

– Att köpa en elbil kan vara en stor investering för ett mindre företag och vissa företag sitter med längre leasingkontrakt på bensin- och dieselbilar. Därför är det viktigt att det inte går för snabbt så företagen har tid att ställa om.