OSUND KONKURRENS

Ledare: Samhall snedvrider konkurrensen

Bild: SAMHALL

Ett av Sveriges största företag men också ett företag med miljarder i statligt stöd. Det är pengar som används till att snedvrida konkurrensen, skriver Di i en ledare.

Ett av Sveriges största företag. Men också ett företag med miljarder i statligt stöd. Men det är pengar som används till att snedvrida konkurrensen, skriver Dagens Industri i en ledare.

I drygt 40 år har Samhall hjälpt människor med funktionsnedsättningar och som står långt från arbetsmarknaden till arbete anpassad efter de förutsättningar de har. I 30 av de åren har verksamheten varit bolagiserad och verkar på den öppna marknaden. En ny rapport från Konkurrensverket som Dagens Industri tagit del av, visar att det finns problem med framför allt prissättningen på de tjänster som erbjuds på den öppna marknaden.

"Samhall snedvrider alltså konkurrensen ni sitt uppdrag att hjälpa personer med funktionsnedsättningar, i strid med sina riktlinjer. Än värre blir det i ljuset av att bolaget inte lyckas med sin huvuduppgift”, skriver Tobias Wikström i di.se

Det gäller framför allt städbranschen, Samhalls största verksamhetsområde och där konkurrensen redan är hård.

"Att den tyngsta aktören i denna bransch är statlig är redan det ett problem”, fortsätter Tobias Wikström, som nu menar att ansvarige ministern Johan Persson måste städa upp i Samhall.

Dagens Industri: Johan Pehrson måste städa upp i Samhall