OSUND KONKURRENS

Utredning slår fast: Samhall städar för billigt

Samhall städar för underpris i livsmedelsbutiker, enligt Konkurrensverket. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson / TT

Samhälle (TT)

Statliga Samhall städar under marknadspris i ett antal livsmedelsbutiker, enligt Konkurrensverket.

– Det här visar åter igen att nuvarande konkurrensregler är otillräckliga och behöver vässas, säger Stefan Sagebro, expert på konkurrensfrågor vid Svenskt Näringsliv, till TN.

De preliminära resultaten från en utredning som Konkurrensverket gjort, efter återkommande klagomål, indikerar att Samhalls prissättning i snitt tydligt understiger gällande marknadspris.

Utredningen som inleddes i oktober 2021 gäller Samhalls ramavtal om städning med tre rikstäckande livsmedelskedjor, totalt cirka 2 000 butiker.

Inte lönt ingripa

Verket har också granskat Samhalls fakturering för 18 enskilda butiker. I minst 16 fanns indikationer på tydlig underprissättning, skriver Konkurrensverket i ett pressmeddelande.

Men som reglerna för offentlig säljverksamhet är utformade är det inte lönt att ingripa, anser verket. Samhall har även meddelat att man kommer att vidta åtgärder för att förebygga en framtida underprissättning av städtjänster.

Konkurrensverket avslutar därför ärendet.

"Det är nu av största vikt att Samhall vidtar kraftfulla åtgärder för att motverka en prissättning som begränsar konkurrensen", säger generaldirektör Rikard Jermsten.

Finns frågetecken

Samhall tillsätter en extern granskning efter att först ha genomfört en intern granskning, enligt ett pressmeddelande. Bolaget har sedan i vintras låtit en arbetsgrupp gå igenom samtliga avtal.

"Samhall har över 6 000 kundavtal med en mängd underavtal vilket gör att det här är ett omfattande arbete som kommer att ta tid. Efter att ha påbörjat den interna granskningen kan det konstateras att det finns frågetecken när det gäller vissa avtal och rutiner", skriver Samhall i pressmeddelandet.

”Nuvarande konkurrensregler otillräckliga”

Stefan Sagebro, expert på konkurrensfrågor vid Svenskt Näringsliv, menar att utredningen understryker problemet med osund konkurrens.

– Det här visar åter igen att nuvarande konkurrensregler är otillräckliga och behöver vässas. Även om Konkurrensverket konstaterar att det finns konkurrensproblem här, så skickar ett avskrivningsbeslut väldigt olyckliga signaler. Det kan ge intrycket till den som inte läser beslutet att det inte förekommit några felaktigheter, säger han.

Svenskt Näringsliv vill att regelverket skärps.

– Det behövs sanktionsmöjligheter som kan avskräcka offentliga aktörer från att bryta mot regelverket, och möjligheter till bindande åtaganden förenade med vite. Vi hoppas att detta är en tydlig signal till regeringen att se över lagstiftningen och ge Konkurrensverket de verktyg de behöver, säger Stefan Sagebro till TN.