BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Stökig tågvecka att vänta

Denna vecka drar stora arbeten i gång för att rusta järnvägen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Nu drar den stökiga tågvecka som Trafikverket tidigare flaggat för i gång. Tågresenärer får räkna med mer strul och längre restid än vanligt.

Under vecka 24, som startar i dag, stängs 35 mil av järnvägen av för underhållsarbeten på Södra stambanan. Kontaktledningar, växlar och spår ska bytas ut vilket innebär stopp på delar av banan. Sträckan mellan Stockholm och Malmö påverkas, liksom den mellan Norrköping och Hässleholm. Det går att resa mellan dessa stationer, men tågen går på Västra i stället för på Södra stambanan.

Inga biljetter har sålts för de sträckor som berörs, så kunder kommer inte att få sin resa inställd, enligt vad Jonas Olsson vid SJ:s presstjänst tidigare uppgett för TT. Däremot kan en resa som normalt tar drygt fyra timmar ta närmare sju timmar.

För sträckor som SJ inte trafikerar under denna vecka sätts ersättningsbussar in av andra operatörer.

Trafikverket har planerat det omfattande arbetet sedan ett och ett halvt år tillbaka.

Skälet till att det utförs just nu är ett uppdämt behov av att rusta järnvägen. På kort tid vill man utföra så mycket arbete som möjligt för att undvika oplanerade störningar framöver, enligt Jenny Nilsson, projektledare på Trafikverket.

Fakta

Banarbete på Södra stambanan vecka 24 (12–18 juni):

Stockholm-Malmö, Norrköping-Linköping, Kimstad, Norsholm, Mjölby, Mantorp, Nässjö, Värnamo-Forsheda, Sjöatorp, Alvesta, Älmhult-Nässjö och Älmhult-Hässleholm.

Ett stort antal arbeten genomförs under vecka 24 på sträckan Norrköping och Hässleholm (Södra stambanan) och Alvesta-Värnamo (Kust till kust-banan).

Banarbetena påverkar även Kust till kust-banan från Göteborg till Karlskrona och Kalmar samt Mälartågs fem linjer mellan Norrköping och Linköping.

Resenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade via det tågbolag de ska åka med under denna vecka.

Ersättningstrafik i form av bussar och omplanerade tågsträckor kommer att sättas in.