ELKRISEN

Kristersson: Ny vindkraft behövs

Helst ingen vindkraft alls, om SD:s Oscar Sjöstedt får bestämma. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

SD:s Oscar Sjöstedt vill att vindkraften ska tas bort helt och hållet.

Men statsminister Ulf Kristersson (M) betonar vindkraftens värde.

– Jag noterar att det finns de partier som är otroligt negativa till vindkraft och andra som är otroligt negativa till kärnkraft. Jag förstår inte riktigt detta. Jag vill ha all fossilfri kraft vi kan få. Ju mer el desto bättre i ett läge där vi ska elektrifiera för att klara klimatomställningen, säger statsminister Ulf Kristersson.

Det finns en spricka mellan regeringen och samarbetspartiet SD i vindkraftsfrågan. Energiminister Ebba Busch (KD) har svängt från att ha varit mer skeptisk till att nyligen sagt att det behövs mer vindkraft. Även Moderaterna har börjat tala mer välvilligt om vindkraften, påhejade av Svenskt Näringsliv. Men alltså inte SD:

– Nej, absolut inte. Jag vill gå i helt motsatt riktning. Jag vill inte ha vindkraft över huvud taget, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt till SvD.

SD-ledaren Jimmie Åkesson tonar dock ned Sjöstedts uttalande:

– Det beror helt på vilka vindkraftverk vi talar om. Generellt sett har vi ingen politik för att riva ner vindkraften. Tvärtom behövs all elproduktion som byggs just nu, så det är inget alternativ, säger Åkesson.

Det kan behövas mer vindkraft, men begränsat i sådana fall. Det är mer kärnkraft som är viktigast, enligt Åkesson.

Inom kort läggs en utredning om vindkraftens förutsättningar fram på regeringens bord. Ulf Kristersson säger att regeringens linje är "solklar".

– Vi kommer samla ett mycket brett stöd för att bygga ny kärnkraft och för att bygga ny vindkraft där den passar och fungerar.