DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Turkiet "säger inte ja" till Sverige och Finland

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Bild: Burhan Ozbilici

Nato (TT)

Turkiets president Recep Tayyip Erodgan säger att Turkiet inte kommer att säga ja till Sveriges och Finlands ansökan om att gå med i försvarsalliansen Nato, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Vi kommer inte att säga ja till de som tillämpar sanktioner mot Turkiet för att gå med i säkerhetsorganisationen Nato, säger president Erdogan.

Under måndagen kom beskedet att en grupp svenska och finländska diplomater inom kort avser resa till Turkiet.

– De säger att de kommer till Turkiet på måndag. Kommer de för att övertala oss? Ursäkta, men de borde inte bemöda sig, säger Erdogan.

Ett Natomedlemskap kräver att samtliga av de 30 medlemsländernas parlament röstar ja.

Utrikesminister Ann Linde (S) har via sin pressekreterare avstått att kommentera Erodgans uttalande på måndagen.

Turkiet, Finland och Sverige hade i lördags samtal vid mötet för Natoländernas utrikesministrar i Berlin. Där togs Erdogans anklagelser upp, om att Sverige och Finland utgör en fristad för terrorstämplade organisationer som kurdiska PKK och YPG.

Efter mötet hävdade den turkiska delegationen att Ann Linde hade uppträtt provokativt, vilket Linde å sin sida hävdade berodde på att saker hon sagt vid en träff med svenska journalister hade översatts fel i turkiska medier.

– Jag har god tro på att vi ska kunna lösa ut den här bilaterala frågan, och att den inte ska få störa vår ansökningsprocess, sade Linde i samband med att Socialdemokraterna meddelade sitt beslut om Nato i söndags.

Rättad: I en tidigare version uppgavs att mötet i Turkiet skulle ske på utrikesministernivå, efter uppgift från UD. UD uppger nu att det är på lägre nivå.

Lars Larsson/TT