REGERINGSKRISEN

Ännu ingen uppgörelse som säkrar Anderssons väg

På onsdagen låter riksdagens talman Andreas Norlén rösta om S-ledaren Magdalena Andersson som statsminister men det kan vara oklart in i det sista om Vänsterpartiet går med på att släppa fram henne, Bild: Jonas Ekströmer/TT

Politik (TT)

Det finns ännu ingen uppgörelse mellan S och V som skulle innebära att S-ledaren Magdalena Andersson släpps fram som statsminister, enligt uppgift till TT.

– Vi har konstruktiva förhandlingar så vi är hoppfulla att det ska lösa sig så snabbt som möjligt, sade Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin när han anlände till ett möte med partiets riksdagsgrupp.

Förhandlingar pågår, är budskapet, när mindre än ett dygn återstår till dess att riksdagen ska rösta om Magdalena Andersson som kandidat till statsministerposten. För att hon ska klara omröstningen måste V, förutom Centerpartiet, släppa fram henne genom att inte rösta emot henne. C har sagt att partiet släpper fram henne.

Dubbla prövningar

Men Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar har gjort klart att V tänker "trycka rött" om partiet då inte har fått till en uppgörelse med S och regeringen om någon form av höjda pensioner och ett avtal som garanterar V inflytande under tiden fram till valet nästa höst.

Statsministeromröstningen inleds klockan 9 på onsdagsmorgonen. När den är avklarad väntar ännu en prövning för Magdalena Andersson. Då ska riksdagen rösta om den budgetproposition som hon lade fram som finansminister i september.

C avvaktar

Det krävs att både V och C röstar för den för att den ska gå igenom. Det beror på att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har lagt fram ett budgetalternativ som riksdagen kommer att rösta igenom om inte V och C röstar med regeringen.

Vänsterpartiet har sagt att deras linje i budgetomröstningen avgörs av helheten i en eventuell uppgörelse med regeringen för att släppa fram Andersson som statsminister.

Centerpartiet uppger för TT att de inte, under tisdagskvällen, kommer att lämna något besked hur de kommer att rösta om budgeten.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Maria Davidsson/TT