HAMNKONFLIKTEN

Domstol släpper igenom hamnarbetarnas storstrejk – ”Öppnat Pandoras ask”

”Det är extremt allvarligt och går stick i stäv med den uppgörelse som vi uppfattar att vi har gjort med LO och PTK, alltså den fackliga sidan, om hur vi ska balansera den här mycket känsliga och svåra konfliktsrättsfrågan”, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl om Arbetsdomstolens beslut. Bild: Claudio Bresciani/TT, Adam Ihse/TT, Kate Gabor

Arbetsdomstolen ger Hamnarbetarförbundet grönt ljus för fortsatta stridsåtgärder, trots lagen som skulle hindra just detta. Svenskt Näringsliv varnar nu för kaos på arbetsmarknaden. ”Det är dåliga nyheter för den svenska modellen, för den fackliga sidan och för arbetsgivarna”, säger vice vd Mattias Dahl.

Det var en oenig arbetsdomstol som på måndagen meddelade att Sveriges Hamnars fredspliktsinvändning mot Hamnarbetarförbundets stridsåtgärder inte godtas. Beskedet upprör Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.

− Det är extremt allvarligt och går stick i stäv med den uppgörelse som vi uppfattar att vi har gjort med LO och PTK, alltså den fackliga sidan, om hur vi ska balansera den här mycket känsliga och svåra konfliktsrättsfrågan.

Det han syftar på är den överenskommelse mellan Svenskt Näringsliv och de fackliga organisationerna som ledde till en förändrad lagstiftning 2019. Lagen innebar nya konfliktregler på svensk arbetsmarknad, där det inte längre finns möjlighet att teckna två så kallade förstahandsavtal på samma område.

− Det ska, som jag uppfattar det, inte vara möjligt att konkurrera ut ett förstahandsavtal, säger Mattias Dahl.

Transport har förstahandsavtal

I de svenska hamnarna är det Transportarbetareförbundet som har tecknat ett förstahandsavtal, det så kallade Hamn- och stuveriavtalet, med arbetsgivaren Sveriges Hamnar. Det avtalet har funnits i många decennier. Hamnarbetarförbundet har sedan sex år tillbaka ett andrahandsavtal, som i sin utformning är och ska vara likalydande med förstahandsavtalet.

Förändringen av lagstiftningen kom som en direkt orsak av en lång period där Hamnarbetarförbundet genomförde konflikter i hamnarna.

− Det var precis en sådan situation som vi hade då och som vi har nu som vi menar att lagstiftningen ska förhindra. Men uppenbarligen menar Arbetsdomstolen att det trots det är okej för Hamnarbetarförbundet att vidta konfliktåtgärder.

− Då blir ju lagstiftningsförändringen i det här hänseendet meningslös, säger Mattias Dahl.

Han poängterar att han ännu inte har hunnit läsa den interimistiska domen exakt i detalj.

− Jag noterar dock att Arbetsdomstolen skriver att det inte finns något undanträngandesyfte med konfliktåtgärderna, utan att facken kan vidta konfliktåtgärder för att få ett andrahandsavtal. Men det finns ju ett andrahandsavtal på bordet. Det är ju bara för Hamnarbetarförbundet att skriva på, men det säger de nej till. Då är det per definition vad jag uppfattar som undanträngande, säger Mattias Dahl.

Han betonar att det inte går att ha två oliklydande avtal på samma avtalsområde. Samma rättigheter och skyldigheter ska gälla för personer med samma arbetsuppgifter – annars blir det kaotiskt på arbetsplatserna.

− Om vi får en konkurrens mellan kollektivavtalen har vi öppnat Pandoras ask. Det är dåliga nyheter för den svenska modellen. Det är dåliga nyheter för den fackliga sidan. Det är definitivt dåliga nyheter för arbetsgivarsidan. Men det är möjligen goda nyheter för Hamnarbetarförbundet, som får fortsätta bråka.

Är lagen otydlig?

− Uppenbarligen är den inte tillräckligt tydlig.

Kan det här domslutet leda till att det blir nya kontakter mellan arbetsgivarsidan, LO och PTK – och att det tas nya kontakter med regeringen?

− Absolut. Det här är en extremt allvarlig situation och det tog väldigt mycket tid och energi för att få till den breda överenskommelse mellan parterna som gjorde att vi enades om förändringar i konflikträtten.

− Det är helt centralt att vi har balanserade regler. Då behövs en balansjustering för att undvika att vi får en sån här öppning i systemet.

Kan fortsätta hur länge som helst

Den storkonflikt som nu pågår i hamnarna kan alltså fortsätta efter Arbetsdomstolens beslut. Som TN tidigare har skrivit om är det en konflikt som riskerar att orsaka stor skada, inte bara för de företag som är uttagna i konflikten, utan för såväl svenska konsumenter som för svensk konkurrenskraft.

Mattias Dahl konstaterar att Hamnarbetarförbundet kan hålla på hur länge som helst.

− Alla konflikter kan pågå hur länge som helst, tills en av sidorna ger sig eller båda sidor hittar en gemensam lösning.

− I det här fallet har arbetsgivarsidan erbjudit Hamnarbetarförbundet ett andrahandsavtal, som är likalydande med Transports avtal. Men det är ju uppenbart att Hamnarbetarförbundet inte vill skriva på det. Det är ju därför de strejkar. Det kan ju inte ens Arbetsdomstolen sväva i ovisshet om.

Även Sveriges Hamnars förhandlingschef Johan Grauers är upprörd.

– Hamnarna har tecknat kollektivavtal med Transport i över hundra år. Som LO-anslutet förbund har de förhandlingsrätten för alla hamnarbetare i Sverige och vi har tecknat ett avtal med dem som ligger i linje med övriga avtal på den svenska arbetsmarknaden. HF representerar en minoritet av de svenska hamnarbetarna, och 0,02 procent av den svenska arbetskraften. Samtidigt står de för en tredjedel av alla varsel på svensk arbetsmarknad de senaste åtta åren, säger Johan Grauers.