DEBATTEN OM KORTARE ARBETSTID
Ny rapport: Politiskt förslag kan utradera 124 000 heltidstjänster – i en enskild sektor
260 miljoner arbetstimmar försvinner. Det blir en av effekterna av en 35-timmarsvecka, konstaterar Almega i en ny rapport. ”Det kommer att saknas 1 600 grundskollärare”, säger chefsekonomen Patrick Joyce.
Under en längre tid har debatten om arbetstiden pågått i Sverige. Inom till exempel Socialdemokraterna har det framförts förslag om förkorta arbetsveckan från 40 timmar till 35 timmar. Det är förslag som har fått hård kritik från flera håll. Bland annat konstaterade Svenskt Näringsliv nyligen att en sådan förkortning av arbetsveckan skulle innebära att vi alla behöver arbeta fyra år längre i vårt yrkesliv.
Och nu kommer ytterligare siffror som visar på de besvärliga effekterna av en kortare arbetsvecka. Siffror som två nationalekonomer har tagit fram på uppdrag av Almega visar att 260 miljoner arbetstimmar går om intet bara i tjänstesektorn. Det motsvarar 124 000 heltidstjänster.
– Och det är dessvärre inte så att det skapas 124 000 nya jobb. Tjänsteföretagen skulle bli sittande med lönekostnaden för motsvarande 124 000 medarbetare, utan att få något arbete utfört i gengäld. Det blir såklart en ohållbar påfrestning, säger Patrik Joyce, chefsekonom på Almega, i en kommentar.
Enligt Almega är det handeln som drabbas värst. Där visar beräkningen att produktionen minskar med 40 miljarder kronor om året, vilket motsvarar nästan sex procent.
Inom privat utförd vård och utbildning skulle nästan 30 miljoner timmar försvinna. Det är branscher som redan nu har en allvarlig brist på medarbetare, konstaterar Almega.
– Den minskade arbetstiden innebär att det kommer att saknas 1 100 heltidsanställda undersköterskor och 1 600 heltidsanställda grundskollärare. Vården och skolan behöver fler händer, inte färre, säger Patrick Joyce.
En förkortad arbetstid skulle dessutom leda till att varje arbetad timme skulle kosta mer för arbetsgivarna. Det leder till att det snarare skulle innebära en minskad efterfrågan på arbetskraft.
– När kostnaden per arbetad timme ökar blir arbetsgivare mer försiktiga med att anställa. Det gör det i praktiken svårare för arbetslösa att få jobb, säger Patrick Joyce.
Rapporten Tid är pengar är skriven av nationalekonomerna Ola Nevander och Jonas Arnberg vid analysföretaget Makrologik på uppdrag av Almega.