DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

De vann Gymnasie-SM – ”Närmast garanterade jobb”

Bild: Michael Erhardsson, Mostphotos

På söndagen korades de svenska mästarna i grenarna kök, servering samt hotell och turism i besöknäringens Gymnasie-SM. ”En karriärmöjlighet att bygga vidare på”, säger Peter Thomelius på Visita.

I helgen avgjordes finalen i Gymnasie-SM inom kök, servering samt hotell och turism. Elever från gymnasiskolor i hela landet har utmanats och fått visa sina färdigheter. På söndagen korades vinnarna, som kommer från Göteborg, Västerås och Lund.

Kategorin kök

Vinnarna är Teddy Treschow och Hugo Persson från Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. Juryns motivering lyder: ”Laget har med energi och positiv anda presterat en väl utförd tävling från start till mål. Man har visat på planering och logistik inför tävlingen och i köket tagit ansvar för hygien, svinn och samarbete på ett väldigt professionellt sätt. Höga smaker, noggrannhet och en väl utförd matlagning bådar gott för framtiden.”

Kategorin servering

Vinnarna är Ingrid Pettersson och Julia Lehto Tapper från Tranellska i Västerås. Juryns motivering lyder: ”Med stor yrkesskicklighet och ett lugn genom alla moment har detta lag visat en otroligt jämn och korrekt service. Er stora utmaning kommer bli nu på scen när enbart en av er kan få sin röst hörd.”

Kategorin hotell

Vinnarna är Filippa Edenhorn och Ida Johansson från Vipan i Lund. Juryns motivering lyder: ”Med en känsla för detaljer och gästnöjdhet har det vinnande laget visat en konsekvent självsäkerhet och kunskap framför både gäst och i skriftliga uppgifter. Vi hoppas nu att detta resultat ska boosta de tävlandes självförtroende, för det är de värda. Så ses vi i branschen i framtiden.”

Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning på Visita Bild: Pressbild

Det är Visita som arrangerar Gymnasie-SM för att lyfta fram yrkesskicklighet och höja status på yrkesutbildningarna. Tävlingarna ska framför allt attrahera ungdomar att söka sig till jobb i besöksnäringen.

– De som går Hotell- och turism- eller Restaurang- och livsmedelsprogrammen är närmast garanterade jobb efter utbildningen. För branschen är de unga tävlande oerhört värdefulla då de synliggör yrkeskompetensen och de fina möjligheterna besöksnäringen erbjuder – en bra väg in på arbetsmarknaden, men också en karriärmöjlighet att bygga vidare på, säger Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning på Visita.