DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

”Energin från ungdomarna ger hopp om framtiden”

Michael Prising (till höger) driver butiken Feskarn i Uppsala.

Ett stärkt samarbete mellan skola och näringsliv är inte bara ett sätt att lösa kompetensbristen, det är en chans för både ungdomar och företagare att utvecklas och ge varandra energi. I en intervju med TN berättar småföretagaren Michael Prising om varför han engagerar sig för att stärka banden med skolan. ”Du får oerhört mycket tillbaka”, säger han.

Michael Prising driver företaget Feskarn i Uppsala AB, som består av en butik med samma namn som säljer fisk- och skaldjursdelikatesser och dess systerbutik Slaktarn, som säljer charkuterier och kött i Saluhallen i Uppsala. Dessutom driver han en restaurang, Feldts Brygga i Kungshamn.

– Jag är mycket engagerad i olika aktiviteter som syftar till att stärka samarbetet mellan skolan och företagen. Dels ingår jag i olika samverkansprojekt med utbildningsväsendet, dels så försöker jag ställa upp som rådgivare, mentor och liknande när det behövs. Sen ingår jag i Svenskt Näringslivs SME-kommitté och är ordförande i dess arbetsgrupp som fokuserar på frågor om samarbetet mellan skolan och näringsliv.

Michael Prising talar gärna om vikten av att fler elever får möjligheten att testa på att driva företag inom Ung Företagsamhet (UF).

Varför är det viktigt att fler elever genomför ett UF-år? Vad kan man som företag göra?

– Entreprenörskap är viktigt, det är inte bara att lära sig att driva företag utan även en sorts problemlösartänk som ungdomarna kan ha stor nytta av längre fram i livet och arbetslivet. Ett steg att förstå hur arbetsmarknaden ser ut och hur ett företag fungerar, även om man inte ska driva ett själv. Och som sagt, försök att ställa upp som rådgivare, jurymedlem, mentor. Kontakta UF-kontoret i din stad och fråga helt enkelt vad de kan behöva hjälp med - det behöver inte kosta pengar annat än egen nedlagd tid.

Att samarbetet mellan skola och näringsliv är viktigt och behöver både underhållas och förstärkas håller de flesta med om. Men hur gör man i praktiken? Vad kan kommunen göra för att underlätta för fler företag att engagera sig i skolan?

– De skulle kunna bli bättre på att ta en inledande kontakt med företag och företagsgrupper eller -föreningar av olika slag och bjuda in till en dialog om ett samarbete. Om de kan förklara vad de egentligen söker, såsom kanske praoplatser eller mentorer, kommer tröskeln för fler företagare att engagera sig att bli avsevärt lägre, menar Michael Prising. Dessutom är det viktigt med god framförhållning när det gäller saker som prao och praktik, det underlättar mycket för oss företagare och lär göra det lättare att finna bra platser för eleverna.

Vad är viktigast för dig som företagare att tänka på i kontakten med skola?

– Det handlar mycket om att kunna förklara vad det är som jag vill förmedla och vilka budskap jag vill få ut, så det stämmer överens med skolans önskemål och tankar. Mycket handlar förstås om förberedelser och att se till att skaffa sig kunskap.

Vad tycker du är det bästa med att engagera sig i skolan?

– Du får oerhört mycket tillbaka, speciellt om du har gjort ett bra jobb, då ger energin man får från ungdomarna hopp om framtiden, avslutar Michael Prising.