TESLAKONFLIKTEN

Arbetsgivarna: Teslakonflikten slår mot företag med kollektivavtal

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson, Svenska Motorbranschens förhandlingschef Hanna Alsén och Sveriges Hamnars förhandlingschef Johan Grauers. Bild: Stefan Jerrevång, Ryno Quantz

Transport varslar Sveriges Hamnar om så kallad sympatistrejk i Tesla-konflikten. Trots att konflikten i grunden handlar om att Tesla ska teckna kollektivavtal påverkas nu företag som redan har kollektivavtal. ”Varslen riskerar att slå hårdast mot de företag som står upp för den svenska modellen”, säger Johan Grauers på Sveriges Hamnar.

Nu utökas konflikten kring Tesla. Det är fackförbundet Transport som varslar om så kallad sympatistrejk. Strejken berör fyra hamnar i Sverige, alla medlemmar i Sveriges Hamnar. Men redan tidigare har IF Metall utökat sitt eget varsel till att gälla ett antal Tesla-verkstäder runtom i Sverige. Det berör verkstäder som är medlemmar i Motorbranschens Arbetsgivareförbund.

− Den här konflikten handlar om löner, pensioner och försäkringar för våra medlemmar som arbetar på Tesla. Men i grunden gäller det även om att stå upp för hela den svenska arbetsmarknadsmodellen. I Sverige är det fack och arbetsgivare som tillsammans gör upp om villkoren i förhandlingar om kollektivavtal, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson, i en kommentar.

Hanna Alsén, förhandlingschef på Motorbranschens Arbetsgivareförbund, konstaterar att konflikten handlar om att Tesla i Sverige saknar kollektivavtal – något som de varslade hamnarna och verkstäderna redan har.

− Vår grundinställning är att den svenska modellen bygger på att svenska företag har kollektivavtal. Vi ser gärna att även Tesla är en del av detta, säger hon i en kommentar och fortsätter:

− Det som är anmärkningsvärt är att IF Metall och Transportarbetareförbundet nu varslar mot våra medlemsföretag som redan har kollektivavtal. Det skadar företag som anstränger sig för att göra rätt och som driver sin verksamhet i tuff konkurrens på marknaden.

Hon får medhåll från Johan Grauers, förhandlingschef på Sveriges Hamnar.

− Den svenska modellen bygger på att arbetsmarknadens parter når lösningar genom kollektivavtal. Vi ser att varslen i det här fallet riskerar att slå hårdast mot de företag som faktiskt står upp för den här modellen, säger han.

Fakta om konflikten

IF Metalls strejk mot Teslas anläggningar i Sverige (företaget TM Sweden AB) bröt ut fredagens den 27 oktober.

Strejken på Tesla-verkstäderna i Halmstad, Malmö, Södertälje, Göteborg, Örebro, Norrköping, Stockholm, Danderyd, Linköping, Kungälv, Kungsbacka, Helsingborg, Arlöv, Uppsala, och Jönköping bryter ut den 3 november om inte parterna kommer överens innan dess.

Transports strejk strejk Copenhagen Malmö Port AB, Södertälje Hamn AB, Logent Ports & Terminal AB Göteborg och Trelleborg Hamn AB bryter ut den 7 november. Den strejken berör lassning och lossning av Tesla-bilar.