FLYGBRANSCHENS FRAMTID

SAS-piloter i strejk: ”Kan få allvarliga konsekvenser”

Bild: Ole Berg-Rusten/TT

SAS-piloterna går ut i strejk, meddelar SAS vd Anko van der Werff. Marcus Dahlsten, vd på Svenska Flygbranschen och Transportföretagen, varnar för ”ett okontrollerat skeende som kan få allvarliga följdverkningar för det svenska samhället och det svenska näringslivet”.

Förhandlingarna mellan SAS och piloternas fackförbund har pågått under helgen och under måndagförmiddagen.

– Piloternas ovilja eller oförmåga att inse den förändrade omvärld flygbranschen befinner sig i efter pandemin är den största enskilda faktorn till att strejken nu bryter ut, säger SAS vd Anko van der Werff.

Marcus Dahlsten, vd på Svenska Flygbranschen och Transportföretagen, är bekymrad över situationen.

– I stället för att kunna utföra det uppdrag som är så viktigt för så många både i samhället i stort och i det svenska näringslivet behöver nu SAS hantera samma restriktioner som under pandemin.

Marcus Dahlsten menar att det är dåligt för samtliga inblandade att strejken bryter ut.

– Det är dåligt för SAS som bolag, för de som reser med SAS och för de som är anställda i SAS.

Marcus Dahlsten menar att piloternas agerande är djupt oansvarigt. Bild: Sören Andersson

Han varnar för att man nu går in i ”ett okontrollerat skeende som kan få allvarliga följdverkningar för det svenska samhället och det svenska näringslivet”.

– Piloternas agerande är kort sagt djupt oansvarigt, summerar Marcus Dahlsten.

Fakta

Strejken innebär att plan som flygs av cirka 900 SAS-anställda piloter att ställs in. Det handlar om mellan 200 och 250 plan dagligen, upp mot 30 000 passagerare berörs.

SAS uppger att information om inställda plan har lagts ut på bolagets hemsida.

Källa: SAS

Fakta

Piloterna hos SAS hade varslat om strejk från och med den 29 juni eftersom parterna inte har kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal.

Enligt Svensk pilotförening handlar strejken om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin och att flygbolaget i stället använder sig av piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag.

Pilotfacket menar då att SAS har åsidosatt återanställningsrätten som finns i kollektivavtalet då flygbolaget har anställt ersättare i stället för tidigare medarbetare.

Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året men parterna har inte kunnat nå en uppgörelse. Piloternas gamla kollektivavtal löpte ut i slutet på mars.

Den 9 juni lämnade pilotfacken in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet. Medlingen har pågått sedan den 13 juni.