AVTALSRÖRELSE
Två fack varslar om olika strejker i svenska hamnar − ”Ohållbar situation”
Både Hamnarbetarförbundet och Transportarbetareförbundet varslar om strejk i de svenska hamnarna. Att det är två olika fackförbund som ställer olika krav komplicerar situationen. ”Det hamnarna behöver är lugn och ro”, säger Johan Grauers på Sveriges Hamnar.
Det var på måndagseftermiddagen som både Hamnarbetarförbundet (Hamn) och Transportarbetareförbundet (Transport) varslade om konflikter i de svenska hamnarna.
− Det är ett inledande varsel för att få fart på förhandlingarna. Det är högst troligt att vi lägger fler om vi inte kommer någonstans, säger Hamns vice ordförande Erik Helgeson till Arbetet.
– Vi måste öka trycket i förhandlingarna när arbetsgivarna vägrar att möta våra krav, säger Transports ordförande Tommy Wreeth i en kommentar.
Varslen är inte samlade och fackförbunden har ställt olika krav. Det gör situationen extra komplicerad.
– Medlemsföretagen sitter i en ohållbar situation när de får varsel om strejk från två olika fackföreningar, som vill två olika saker. Det hamnarna behöver är lugn och ro samt fokus på verksamheten, särskilt i en tid av oro och ett sämre säkerhetsläge, säger Johan Grauers, förhandlingschef på Sveriges Hamnar, som är en del av Transportföretagen.
Hamnarbetarförbundet varslar inledningsvis om en punktstrejk i alla svenska hamnar, onsdagen den 21 maj mellan klockan 12 och 18. Transportarbetareförbundet varslar om nyanställnings- och inhyrningsblockad samt blockad mot övertid, mertid och förskjutning av ordinarie arbetstid från 21 maj och om strejk hos vissa arbetsgivare i vissa hamnar med start 30 maj.
Nästa steg är att Medlingsinstitutet utser medlare.
– Vi finns som alltid redo att stötta våra medlemsföretag och träffa Medlingsinstitutet, för att finna en lösning, säger Johan Grauers.
Fakta om avtalen
Hamn- och stuveriavtalet omfattar cirka 3 000 hamn- och stuveriarbetare. Sveriges Hamnar, ett förbund inom Transportföretagen, tecknar Hamn- och Stuveriavtalet med LO-förbundet Transport som motpart. Svenska Hamnarbetarförbundet har tidigare vid tre tillfällen skrivit under likalydande avtal som det som Sveriges Hamnar har ingått med Transport, ett så kallat andrahandsavtal.
Källa: Transportföretagen