STORMAKTEN KINA

Ett av fem företag i USA på väg att lämna Kina

Joe Biden talade vid Volvo Group Powertrain Operations anläggning i Hagerstown, USA, i höstas. Han berättade om den nationella säkerhetsstrategin som bland annat handlar om att klippa banden till Kina. Inhemska investeringar är vägen framåt. Bild: Manuel Balce Ceneta

Enligt en ny studie planerar många amerikanska företag att minska sina investeringar i Kina.

Var femte företag i USA uppger att de gör stora minskningar av investeringar i Kina, eller funderar på att flytta därifrån, visar statistik från den amerikanska handelskammaren i Shanghai, skriver bland andra CNBC.

”I USA har näringslivet långsamt och ganska motvilligt börjat klippa banden med Kina, i en historisk ”decoupling”, en ekonomisk frånkoppling”, skriver Martin Gelin i en nyhetskommentar i DN.

Undersökningen visar också att antalet amerikanska företag som har flyttat investeringar från Kina till andra länder dubblades förra året.

Men majoriteten av företagen gör inte drastiska förändringar. 30 procent av företagen säger också att de planerar att öka investeringarna i Kina eftersom de ser stora tillväxtmöjligheter, visar undersökningen.

CNBC: American companies increasingly look outside of China after Covid

DN:s e-tidning: ”Amerikanska diplomater oroar sig nu för att EU:s största länder i stället stärker banden med Kinas näringsliv”