KRIGET I UKRAINA

Biden om ryska attackerna: "Total brutalitet"

USA:s president Joe Biden. Arkivbild. Bild: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Ukraina (TT-AFP)

USA:s president Joe Biden fördömer kraftigt Rysslands angrepp mot ukrainska städer och säger att de "visar på den yttersta brutaliteten" i den ryske presidenten Vladimir Putins "olagliga krig".

"Dessa attacker dödade och skadade civila och förstörde mål utan militärt syfte", konstaterar Biden i ett uttalande.

"Vi kommer att fortsätta låta Ryssland betala för sin aggression", fortsätter Bideb.

Runt om i världen reagerar ledare med chock och avsky på måndagens omfattande ryska robotattacker mot Ukraina.

"Krigsbrott"

EU:s utrikeschef Josep Borrell är "djupt chockad" av attackerna.

"Sådana handlingar har ingen plats på 2000-talet. Jag fördömer dem i starkast möjliga ordalag", skriver Borrell på Twitter och tillägger att ytterligare militärt stöd från EU är på väg.

Borrells talesperson, Peter Stano, säger att de "avskyvärda attackerna på civila och civil infrastruktur" går emot internationell humanitär rätt och innebär krigsbrott.

Även Polens utrikesminister Zbigniew Rau anser att attackerna utgör krigsbrott.

"Dagens ryska bombningar av ukrainska städer och civila är en barbarisk handling och ett krigsbrott. Ryssland får inte vinna det här kriget", skriver han på Twitter.

"Extrem oro"

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har pratat med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj efter attackerna och utlovat Tysklands och de andra G7-ländernas solidaritet.

– Tyskland kommer att göra allt i sin makt för att mobilisera ytterligare stöd och, i synnerhet, för att hjälpa till med att reparera och återställa förstörd civil infrastruktur, säger Scholz talesperson Steffen Hebestreit till reportrar i Berlin.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron har pratat med Zelenskyj och uttryckt sin "extrema oro" för de ryska attackerna och dess civila offer, uppger det franska presidentkansliet.

– De avsiktliga ryska anfallen över hela Ukrainas territorium och mot civila är en djupgående förändring av det här krigets karaktär, konstaterar Macron när han möter reportrar under ett besök i regionen Mayenne i nordvästra Frankrike.

"Oacceptabel upptrappning"

Macron tillägger också att när han återvänder till Paris ska han sammankalla sina diplomatiska och militära rådgivare.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer det ryska agerandet och är chockad av de storskaliga attackerna som ryska styrkor genomfört mot Ukraina, meddelar FN-talesperson Stéphane Dujarric i ett uttalande.

"Detta utgör ännu en oacceptabel upptrappning av kriget och, som alltid, betalar civila det högsta priset", konstateras i FN-uttalandet.