KRIGET I UKRAINA

Nord Streams skador kan vara permanenta

Den större av två gasläckor i Östersjön i höjd med Simrishamn. Bilden togs under tisdagen. Bild: Foto: Kustbevakningen

Danmark/Sverige (TT)

Misstankarna om sabotage mot de ryska gasledningarna i Östersjön tätnar efter uppgifter om explosioner på havsbottnen. Samtidigt visar läckagen inga tecken på att avta.

– Det är ett oförändrat flöde sedan igår, det har varken avtagit eller ökat, säger Kustbevakningen presstalesperson Mattias Lindholm.

De två läckorna syns på ytan som två skummande cirkelformade fält, 180 respektive 800 meter i diameter, med ett avstånd om ungefär sex kilometer mellan.

– Det skummar i rätt så höga kaskader, ungefär 10 meter över ytan.

Myndigheten har i nuläget ingen prognos för när flödet kan avta, men säger att man är i dialog med Nord Stream.

Fartyg med kemdykare finns på plats för att kunna garantera säkerheten. I och med att läckaget sker så långt ut till havs ser man inga risker för människor på land.

– Vi är lugna med de säkerhetsåtgärder som tagits. Det får bubbla på helt enkelt, säger Mattias Lindholm.

Kan vara permanent

Tyska säkerhetsmyndigheter fruktar att skadorna på Nord Streams gasledningar är permanenta. Om Nord Stream 1 inte repareras "snabbt" så kommer den aldrig mer att kunna tas i bruk, rapporterar tidningen Tagesspiegel med hänvisning till myndighetskällor.

Enligt tidningen kommer de stora mängder saltvatten som nu forsar in i sprickorna att skapa korrosion och leda till att ledningarna rostar.

Läckagen förekommer på tre ställen. Läckaget på Nord Stream 2 upptäcktes på måndagseftermiddagen efter ett plötsligt tryckfall i ledningen, som är dragen från Ryssland till Tysklands norra kust. Även Nord Stream 1, med ungefär samma sträckning, rapporterade tryckfall.

Ett av läckagen har enligt svenska regeringen skett i svensk ekonomisk zon och två i dansk ekonomisk zon, nordöst om Bornholm.

Troligt sabotage

Svenska, danska och norska institut som övervakar seismologisk aktivitet meddelande under tisdagen att man registrerat två kraftiga undervattensexplosioner i området vid läckagen, som även överensstämmer i tid för då läckorna upptäcktes.

Både Sveriges och Danmarks statsministrar misstänker sabotage.

– Informationsläget är långt ifrån fullständigt, men vi ser allvarligt på det inträffade. Detonationer har inträffat och det rör sig troligtvis om sabotage, sade Magdalena Andersson (S) vid en pressträff på regeringskansliet i Stockholm på tisdagskvällen.

– Det är myndigheternas bestämda åsikt att det var en medveten handling och att ingen olycka ligger bakom, sade Danmarks Mette Frederiksen (S) vid en pressträff i Köpenhamn.

Under onsdagen gick även Norges statsminister ut och kallade det inträffade för sabotage, enligt NTB.

Utredning dröjer

Enligt Danmarks försvarsminister Morten Bødskov (S) är det så mycket gas i ledningarna att det dröjer innan frågan om sabotage kan få ett svar.

– Om du lyssnar på de som vet något om hur mycket gas som finns i rören, hur lång tid det tar innan trycket sjunker, är verkligheten att det kan ta en vecka eller två veckor innan det är tillräckligt lugnt i området så att du kan se vad som har hänt, säger Bødskov till Ritzau.

Magnus Genrup är professor i kraftverksteknik vid Lunds Tekniska Högskola. Han påpekar att det är svårt att spekulera om man från ryskt håll stängt av gastillförseln men att det är högst troligt. Att nu ändå gas bubblar ut är dock naturligt, påpekar han:

– - Själva systemet har varit trycksatt hela tiden. Man vill inte göra det trycklöst av diverse anledningar som jag inte exakt kan svara på. Det gör att det finns en stor ackumulerad volym gas i röret och det är den som läcker ut nu, säger han till TT.

Ledningen har inte varit bruk i anslutning till sanktioner mot Ryssland. Magnus Genrup påpekar dock att det innebär problem om havsvatten till slut flödar in.

– - Förmodligen sitter det ventiler som är stängda, sedan kan jag inte redogöra för om man fyller på men det vore väldigt konstigt. Man vill absolut inte få in havsvatten för det innebär en korrosionsrisk i röret.

USA utlovar stöd

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod talade i telefon med sin amerikanske motsvarighet Antony Blinken i tisdagskväll. Enligt Kofod lovade Blinken amerikanskt stöd till Danmark, Europa och Europas energisäkerhet.

Den amerikanska säkerhetstjänsten CIA varnade Tyskland för möjliga attacker mot gasledningen för flera veckor sedan, enligt uppgifter till tyska tidningen Der Spiegel.

Norska säkerhetspolisen varnar regeringen om ökat ryskt hot mot norsk olja och gas. Det rör sig bland annat om ökad drönar- och flygaktivitet i Nordsjön, och om ryska fartyg som under en längre tid kartlagt det norska pipelinesystemet.

Utrikesminister Ann Linde (S), statsminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) under en pressträff på tisdagskvällen. Bild: Fredrik Persson/TT
Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod. Bild: Emil Helms/Ritzau/TT

Fakta

Nord Stream 1, som invigdes 2011, samägs av flera europeiska energibolag men ryska gasjätten Gazprom innehar ett 51-procentigt ägande.

Nord Stream 2 stod färdig hösten 2021 men har aldrig tagits i bruk, på grund av allt aggressivare ryskt agerande gentemot Ukraina och anfallskriget som Ryssland inledde i slutet av februari i år. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll.