KRIGET I UKRAINA

USA och EU vill se nya sanktioner

President Joe Biden kallar till samtal om kriget och om att isolera Ryssland ytterligare. Arkivbild. Bild: Carolyn Kaster/AP/TT

Ukraina (TT-AFP)

USA och EU är överens om att det krävs nya sanktioner för att fortsätta pressa Ryssland. Beskedet kommer efter att den amerikanske presidenten Joe Biden haft en videokonferens med allierade länder under tisdagen.

Samtalet skedde på inbjudan av Vita huset med syfte att diskutera kriget i Ukraina, det fortsatta stödet till Ukraina och hur Ryssland kan isoleras ytterligare.

President Biden kallade till mötet dagen efter att Rysslands invasion i Ukraina gått in i en ny fas – med den upptrappade ryska offensiven i Donbass. Representanter från G7, EU och Nato deltog.

Italiens regering uppger att parterna i "brett samförstånd" enats om behovet att öka trycket på Ryssland genom att införa nya sanktioner.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz säger efter videomötet att Rysslands president Vladimir Putin är ansvarig för de krigsförbrytelser som begåtts i Ukraina.

– Rysslands invasion av Ukraina är ett uppenbart brott mot internationell lag. Det dödande av tusentals civila som vi har sett är ett krigsbrott som Rysslands president bär ansvar för, säger Scholz på en pressträff.

Möten i den här formen hålls regelbundet, enligt Vita huset, som i måndags sade att det i nuläget inte finns några planer för att Biden skulle resa till Ukraina för att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.