KRIGET I UKRAINA

Ukraina varnar för rysk stormning av Kiev

En fabrik i Irpin i utkanterna av Kiev brinner efter att ha beskjutits av rysk artillerield under söndagen. Bild: Emilio Morenatti/AP/TT

Ukraina (TT)

Ryssland fortsätter sitt anfall mot Ukraina som varnar för en förestående offensiv mot huvudstaden Kiev.

Ryssland uppger att man ska införa eldupphör och skapa humanitära korridorer – som leder till Ryssland och Belarus.

Ett oacceptabelt erbjudande, säger Ukraina.

Ryska styrkor samlar sina resurser för att "storma Kiev", enligt den ukrainska militären.

"Fienden fortsätter offensiven mot Ukraina genom att fokusera på att omringa Kiev, Charkiv, Tjernihiv, Sumy och Mykolajiv," skriver generalstaben för Ukrainas väpnade styrkor i en uppdatering.

Under eftermiddagen ska en tredje omgång samtal mellan ryska och ukrainska delegationer hållas, enligt förhandlare på båda sidor. Mötet är planerat till klockan 13, svensk tid, men riskerar att bli försenat på grund av logistiska problem, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Kiev rasar mot "humanitära korridorer"

Den ryska militären uppgav på måndag morgon att ett eldupphör skulle börja gälla under morgonen i Kiev, Mariupol, Charkiv och Sumy och att "humanitära korridorer" skulle upprättas för civila i områdena.

Enligt den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria Novosti ska dock den enda humanitära korridoren från Kiev gå till Belarus, och korridoren för de civila som lämnar Charkiv ska leda till Ryssland.

Erbjudandet om de "humanitära korridorerna" avfärdas från Kiev.

– Det här är inte ett acceptabelt alternativ, säger Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk och tillägger att civila inte kommer att "ta sig till Belarus och sedan ta ett plan till Ryssland".

Vittnesmål om flykten

Två tidigare försök att evakuera civila i Mariupol i helgen avbröts då eldupphöret bröts och staden utsattes för beskjutning. Enligt Internationella rödakorskommittén (ICRC) var det då runt 200 000 personer som försökte fly. Ryssland och Ukraina har skyllt på varandra för misslyckandet.

En familj som lyckades lämna staden berättar för AFP att de under en vecka levt utan värme eller elektricitet och att vatten och mat tagit slut och att flyktvägen kantats av lik – både ryska och ukrainska.

På andra håll i landet hamnade civila under beskjutning när de försökte fly. I staden Irpin, väster om Kiev, beskriver borgmästaren på Telegram att han såg två vuxna och två barn "dö framför mina ögon".

– I stället för humanitära korridorer kan de bara göra blodiga sådana, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under söndagen.

Borgmästare dödad

Borgmästaren i Hostomel, som ligger nära Kiev, har dödats av ryska soldater, meddelar staden.

"Chefen för Hostomel, Yuri Illich Prylypko, dog när han delade ut bröd till de hungriga och medicin till de sjuka", står det på stadens Facebooksida där det inte framgår när det hände.

I Hostomel ligger en strategisk flygplats där strider pågick under krigets allra första dagar.

Hamnstaden Mykolajiv i södra Ukraina var under intensiv artillerield på måndagsmorgonen, rapporterar The New York Times, efter det att ukrainska förband tryckt tillbaka de ryska styrkorna ut ur staden på söndagen.

Hot mot Odessa tonas ned

Under natten har även intensiva attacker från luften fortsatt över Charkiv i nordöst, där ett tv-torn träffades av rysk artillerield på söndagskvällen, rapporterar AFP. Den 1 mars attackerades även ett tv-torn i Kiev.

Ryssland riktar troligen in sig på Ukrainas infrastruktur för kommunikation för att begränsa medborgarnas tillgång till pålitliga nyheter och information, uppger Storbritanniens försvarsdepartement.

I byn Tuzly, som ligger i Odessa-regionen, har viktig infrastruktur beskjutits, enligt den regionala militären.

Flera ryska stridsfartyg som lämnade Krimhalvön för några dagar sedan tros vara på väg mot den historiska hamnstaden Odessa, vid Svartahavskusten. Men den akuta risken för ett amfibieanfall mot staden tonas ner av USA, rapporterar BBC. Bedömningen av försvarshögkvarteret Pentagon är att en invasion av Odessa inte är nära förestående.

"Avvaktat"

Den militära situationen på marken har dock inte förändrats på något betydande sätt det senaste dygnet, konstaterar oberoende Institute for the Study of War (ISW), i sin senaste uppdatering.

"Ryska styrkor fortsätter med insatser öster och väster om Kiev, väster om Charkiv och mot Mykolajiv-Odessa, men har avvaktat med storskaliga markattacker", skriver institutet.

ISW uppger att Ryssland har intensifierat flyg- och artillerianfallen mot civila mål, medan ukrainska styrkor gjort ett motanfall i närheten av den omringade staden Mariupol.

Pentagon uppskattar att omkring 600 ryska robotar har avfyrats sedan invasionen inleddes den 24 februari och att ungefär 95 procent av de ryska styrkorna som har varit samlade vid den ukrainska gränsen har satts in i offensiven och gått in i Ukraina.

Susanna Persson Öste/TT

Kristin Groth/TT

Områden under rysk kontroll den 6 mars. Bild: Johan Hallnäs/TT
Frivilliga bygger barriärer med sandsäckar i Odessa i södra Ukraina. Bilden togs i lördags. Bild: Max Pshybyshevsky/AP/TT